Schirmer har vært aktiv skikjører i over et tiår, og jobber i dag som filmfotograf. I vinter har han, Flo Bastien og Asbjørn Eggebø Næss vært i Canada, Frankrike og Lyngen for å spille inn til kortfilmen «Shapes» med Joonas Mattila bak kameraet. Filmen får verdenspremière under Fri Flyts Film Tour på Rockefeller 30. september, før den reiser videre på turné i Norge og Sverige. Fri Flyt-turneen stopper innom Tromsø og Driv 13. oktober.

– «Shapes» befinner seg nok i krysningspunktet mellom tradisjonell skifilm og kunstfilm. Det er god kjøring som er i fokus, men jeg har prøvd å fange en stemning som jeg ville formidle gjennom filmen, forklarer Schirmer.

– Det som er mest krevende med å spille inn til skifilmer er at man som regel kun har et forsøk. Det kan gå flere uker til neste gang forholdene er perfekte så alt må klaffe. Man bruker utrolig mye tid, energi og ressurser på å få til det som blir til kun noen sekunder på skjermen.

Ikke nok snø i Nord-Norge

De siste fire årene har han kombinert jusstudiet ved UiT med vinterbase i Chamonix i Frankrike og filmproduksjon. Det kommer nemlig ikke nok snø i hjembyen nord for polarsirkelen.

– Man er avhengig av stabile og gode snøforhold, og det har vi ikke her, så da må man flytte på seg om man skal satse, sier Schirmer, som var ferdigutdannet jurist i vår.

– Jeg har ikke tenkt å praktisere med det første, nei. Det er faktisk ganske mange i det norske skimiljøet som har jussutdannelse fordi det er så pass lite obligatorisk oppmøte, slik at man kan gjennomføre det løpet mens man er ute og reiser. Det får bli en backupplan.

Knakk skuldra

Noen skader har det også blitt i løpet av årene med skikjøring. Like før de gikk i gang med innspillingen av «Shapes», gikk skulderen ut av ledd.

– Jeg hadde trent den opp og den skulle være bra når vi gikk i gang, men jeg falt i Canada og da den gikk ut av ledd igjen, tok den med seg en beinbit, så jeg var ute for telling den delen av turen, forteller Schirmer, som kjører selv i filmen både i Lyngen og Frankrike.

Satser i Canada

Denne vinteren setter han kursen mot Canada når minusgradene står for døren. Snøscooteren er allerede kjøpt, så nå mangler kun tak over hodet og en pickup for å transportere scooteren. Om alt går etter planen vil han også produsere en egen webserie i vinter med et mer dokumentarisk fokus på skimiljøet, som etter sesongen skal klippes om til en lengre film.

– De største profilene i miljøet er tilknyttet amerikanske filmselskap som når ut til ganske mange flere mennesker, og man må nå ut til publikum for å kunne tiltrekke seg sponsorer. Ved å relokalisere til Canada er jeg nærmere det miljøet og får kanskje noen nye muligheter, sier Schirmer.

Lokal musikk: Schirmer har klipt filmen selv, og soundtracket er nesten hundre prosent lokalt med låter fra Reptile Master og Great People, mens Hjalmar Littauer har bidratt med «Birdman»-inspirert perkusjon. Foto: Nikolai Schirmer
Lyngen: Bildet er en smakebit på Schirmers tur ned det som kalles «The Godmother of all Couloirs» på Forholttinden i Lyngen. Foto: Nikolai Schirmer