Smakfestivalen

Dette vil Smakfestivalen bli bedre på til neste år

Neste år skal alle de utenlandske turistene i Tromsø få sjansen til å få ta del i nordnorske delikatesser.

FORNØYDE: Mona Hassfjord, Natalie Lorentzen og Petter Markussen i Smakfestivalen er fornøyde med årets festival. Foto: Christer Pedersen

kultur

Årets Smakfestival er over og festivalledelsen er i ferd med å oppsummere arrangementet.

Festivalsjef Petter Markussen og prosjektlederne Mona Hassfjord og Natalie Lorentzen har brukt den siste uka til å gå gjennom festivalavviklingen – og er hovedsakelig svært fornøyd.

Men det er ting som kunne vært gjort annerledes, sier de – og forteller at spesielt en ting peker seg ut når det kommer til forbedringspotensial.

Stor utenlandsk interesse

– Vi har hatt mange utenlandske turister som har ønsket å delta på arrangementene. Dessverre har vi ikke vært flinke nok til å informere dem på engelsk – alt har foregått på norsk, sier Natalie Lorentzen.

Ifølge henne var festivalledelsen ikke forberedt på den store interessen for festivalen fra de utenlandske turistene – og lover bedring.

GODT BESØKT: De forskjellige utstillerne melder om godt besøk til de aller fleste bodene i løpet av Smakfestivalen. Foto: Marianne Saus/Smakfestivalen

Samarbeide med reiselivet

En av tingene de vil satse på er å få laget programmet på engelsk for å kunne gi bedre informasjon.

– Til neste år så vil vi prøve å samarbeide med turistmyndighetene om å gi informasjon til turistene, sier Lorentzen.

Reiselivssjef Chris Hudson sier at initiativet til et samarbeid er veldig positivt.

– Vi vil absolutt jobbe aktivt for å få til et tettere samarbeid, ikke bare med Smakfestivalen, men også de andre festivalene i byen. De er en viktig del av reiseopplevelsen for dem som kommer, sier han.

BARN & MAT: Barn og unge var en viktig del av årets Smakfestival – og arrangementene var veldig godt besøkt.Foto: Marianne Saus/Smakfestivalen

Lokal mat viktig

Han sier at lokal mat og lokale kulinariske opplevelser ikke er "the reason to go" når vi planlegger våre reiser, men at det samtidig er et av de viktigste elementene for å ha en god reiseopplevelse.

– Folk som kommer hit vil ha opplevelser, de vil ha kultur – og de vil ikke minst ha god og lokal mat, påpeker Hudson.

For øvrig har festivalen vært en formidabel suksess.

– Til tross for at vi har vært nødt til å bruke mindre plass på grunn av graving i sentrum, har vi hatt like mange utstillere, sier Mona Hassfjord.

Gode tall

Det har sågar vært flere – i 2016 hadde man 53 utstillere – i 2017 var det 54.

– Vi har også brukt området rundt Kulturhuset og Grønnegata – der har eksempelvis Bondens Marked holdt til, sier hun.

Besøkstallene har vært omtrent som i fjor. Politiet beregner antall besøkende til cirka 70.000.

– Det var litt mindre på fredagen enn det var i fjor, men på lørdagen var det flere, forklarer Lorentzen.

70.000: Besøkstallene på årets Smakfestival var omtrent som i fjor – cirka 70.000. Foto: Marianne Saus/Smakfestivalen

Konkurranse fra andre

Festivalens kulinariske høydepunkt – «Det Nordnorske Måltid» hadde imidlertid ikke like mange besøkende som arrangørene hadde håpet på.

– Vi hadde plass til 200 besøkende, men vi fikk bare 120 på fredagen og 150 på lørdagen, sier Lorentzen.

Sammenlignet med i fjor så var det spesielt næringslivet som ikke møtte opp. Det var naturlige grunner til det, sier Lorentzen.

– Fredag var det mye annet som skjedde i sentrum – MAS-jubileum og Høstfest på Kaia, for å nevne noe.

Stinn brakke

På festivalens andre arrangement i lavvoen på Stortorget, var det imidlertid stinn brakke.

– Både på onsdagens "food court" med lokalt øl og lokal mat var det fullt hus – og det samme var det på torsdagens arrangement med mat, vin og øl – så vi er veldig fornøyde med det, sier Lorentzen.

Den delen av Smakfestivalen som har foregått på Ishavsbyen videregående skole har også vært velbesøkt og populært, sier Petter Markussen.

Spesielt kursene og konkurransene for matfagelever har vært populært.

– Det har vært veldig fine opplevelser for både deltakerne og dommerne, sier han.

Tror på overskudd

Rent økonomisk er ikke tallene ferdige ennå – det vil ta ytterligere noen uker. Derfor kan ikke festivalledelsen ennå si om Smak 2017 har gått med over- eller underskudd.

– Vi har kontroll på det som er av inntekter, men vi har ikke fått alle regninger ennå. Jeg tror imidlertid at det vil være greie tall alt i alt når vi får laget regnskapet, sier Lorentzen.