Kulturpriskomiteen bestående av Marta Hofsøy, Tormod Ingebrigtsen og Benjamin Arvola Notkewich kom i år fram til at årets kulturpris ble tildelt Nordnorsk Kunstmuseum og den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea.

Samisk kunst på dagsordenen

Det var fra februar til april i år at museet skapte det fiktive samiske kunstmuseet Sámi Dáiddamusea, hvor det ble presentert kunstverk fra mer enn 60 kunstnere, som viste mangfoldet i samisk kunst.

PRIS: Nordnorsk Kunstmuseum har blitt tildelt Tromsø kommunes kulturpris. Her overrekker ordfører Kristin Røymo prisen til Bodil Kjelstrup, administrasjonssjef i Nordnorsk kunstmuseum.

Ifølge juryen er begrunnelsen som følger:

«Årets vinner av Tromsø kommunes kulturpris har på en dristig måte fremmet det internasjonale nordlige perspektivet og satt samisk kunst på dagsordenen. De har klart det mesterstykket å gjøre nyskapende og samfunnsengasjert samtidskunst til en publikumssuksess! Vinneren har høstet stor nasjonal anerkjennelse og mottatt flere nasjonale priser i år, og har vært Tromsøs mest markante og ambisiøse bidrag til det samiske hundreårsjubileet i 2017.»

– Dette hadde ikke vært mulig uten det gode samarbeidet vi har hatt med RiddoDuottarMuseat og direktør Anne May Olli, og vi ønsker å gi dem en stor takk, sier Jérémie McGowan, direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i en pressemelding.

– Må ta samfunnsengasjement

Med denne tildelingen mener McGowan at kommunen anerkjenner viktigheten av den samiske identitet og tilstedeværelse i Tromsø.

– Ved å gi kulturprisen til Sámi Dáiddamusea, sender kommunen et signal om at kulturinstitusjonene i nord må ta sitt samfunnsengasjement på alvor, og prioritere mangfold som en naturlig og integrert del av sitt arbeid.

STOLT: Jérémie McGowan, direktør i Nordnorsk Kunstmuseum.

Sámi Dáiddamusea og Nordnorsk Kunstmuseum ble kåret til årets museum av Norges museumsforbund tidligere i år. I tillegg har de mottatt pris for «best practice» av Norsk Publikumsutvikling.

Nordnorsk kunstmuseum vil motta 25.000 kroner for å ha blitt tildelt Tromsø kommunes kulturpris.