Fredag 3. oktober arrangeres Kulturnatta Tromsø for første gang. Kulturnatt er et internasjonalt konsept som hadde sin begynnelse i Lund i Sverige i 1984. Siden har kulturnatt spredt seg til Europa og resten av verden. Berlin har sin “Lange Nacht der Museen”, Paris sin “Nuit Blanche” og Roma sin “Notte Bianca”.

Kulturnatta Tromsø skal være en kveld og natt der institusjoner og arrangører inviterer til utvidet åpningstid, arrangementer og en kikk bak kulissene. Det gir tromsøpublikummet muligheten til å erfare mengden og mangfoldet av kulturtilbud i Tromsø i løpet av en eneste kveld. Helt gratis.

Lover godt

– At det kom mer enn 50 personer til dette informasjonsmøtet lover godt. Skal Kulturnatta bli et bra arrangement, er vi avhengige av at mange arrangører bidrar. Vi åpna for påmelding i dag, så ennå er ikke noe konkret når det gjelder deltakelse, men vi har på forhånd vært i kontakt med de tyngre kulturinstitusjonene som alle stiller opp, fortalte Tone Lein etter møtet.

Sammen med Sandra Lorentzen og Hanne Gudrun Gulljord er hun initiativtaker til Kulturnatt Tromsø.

– For kulturlivet i Tromsø er dette en unik mulighet til å samarbeide om et omfattende arrangement, på tvers av tradisjonelle fagmiljøer, sier Gulljord.

Alle byens kulturinstitusjoner er invitert, det være seg offentlige eller private, foreninger og andre aktører som ønsker å delta.

Nå flere

– Tromsø har et stort kulturpublikum, men også mange mennesker som i mindre grad benytter seg av det byen har å by på. Et av målene med Kulturnatta er at flere skal få oppleve det store mangfoldet og kvaliteten i kulturlivet, sier Sandra Lorentzen.

– I god tid før 3. oktober vil vi ha klart et trykt program med kart som forteller hvor publikum kan treffe de ulike aktørene og med opplysninger om hva de har å by på. Slik kan den interesserte lage seg sin egen kulturløype i sentrum av Tromsø, opplyser Tone Lein.

Initiativtakerne understreker at alt som skjer denne natta skal være gratis.