Siden fredag har mer enn 80 ungdommer danset dagene unna på Tromsø Kulturskole. De har fått undervisning fra et knippe anerkjente lærere fra hele verden, og de har vært villige til å ofre alt for drømmen; å bli profesjonell danser. På ei stort anlagt forestilling i Kulturhuset, viste de onsdag fram noe av resultatet av det de har jobba med på sommerkurset.

– Tidligere var det dansere fra Tromsø som i antall var helt dominerende på Polardans. Men sommerkurset vårt er blitt mer og mer interessant også for dansere fra andre deler av landet. Blant anna kommer det i år rundt 20 dansere fra Oslo. Og som i flere år nå, er det også en stor kontingent fra Arkhangelsk som kommer til Tromsø for å delta, forteller Sally Parkinson som er avdelingsleder for dans på kulturskolen, og som har vær ansvarlig for Polardans siden 2004.

Økt kvalitet

– Om vi ser oss tilbake, så har det på de fleste områder vært en klar bedring når det gjelder kvaliteten på danserne som deltar. Unntaket er på klassisk ballett, så der har vi en jobb å gjøre framover. Men når det gjelder de moderne retningene, er det både større interesse for å delta og bedre kvalitet på dem som kommer, fortsetter Sally Parkinson.

Hun lar seg også imponere av resultatet av arbeidet som ble presentert på avslutningsforestillinga.

Guttene kommer

Årets Polardans viser at dansens popularitet er i framvekst også blant guttene.

– Vi må takke gjestene våre fra Russland for at det er så mange gutter med på Polardans 2014. Men vi ser det også her i Tromsø. Vi har 19 år gamle Kenneth Robertsen som i år er ferdig på danselinja på Kongsbakken, og som også danser på kulturskolen. Vi har også to parti med gutter på kulturskolen. De eldste der er nå 11 år. Dersom de fortsetter, vil det se langt bedre ut om noen år, sier Sally Parkinson.

– Vi jobber bevisst med dette, og mye handler om å endre holdninger. Der hviler det et ansvar også på både foreldre og samfunnet eller, legger hun til.

Danserne fra Russland er fra kulturskolen Druzhba i Arkhangelsk under ledelse av Svetlana Korepanova.

SVANER: Noen av de yngste deltakerne på Polardans i en ”Svane-dans”. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
GUTTENE KOMMER: Kenneth Robertsen (nærmest) i en scene sammen med de mannlige russiske danserne. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
GJESTER: Noen av de russiske gjestene fra Arkhangelsk i koreografien ”Rain”. Foto: Ronald Johansen