Derfor vil den nordnorske Smak-festivalen – som arrangeres i Tromsø for andre gang neste måned – gi en rekke kurs til publikum. Det blir alt fra pølsemaking og partering til kakebaking og safting og sylting.

– Kursene vil i hovedsak foregå på Breivika videregående skole, forteller Erik Jæger, kursansvarlig for Smak-festivalen.

Lærer teknikker

– Vi vil holde dem i klasserommene og skolekjøkkenene her på skolen, forteller han.

Jæger er til daglig kokkelærer på skolen og skal selv ha kurs i sjømat. Han skal også hjelpe til med et kurs i soppkunnskap.

– De som deltar på kursene vil lære seg de vanligste teknikkene, de får lære seg oppskrifter og hvordan man oppbevarer og lagrer råvarer og retter, sier Jæger.

Det er andre året Smak-festivalen arrangeres og også i fjor ble det holdt kurs.

– Disse kursene var veldig populære og ble raskt fulltegnede, sier Jæger.

Kursprogrammet er nå i det nærmeste helt spikret–det gjenstår ett eller to kurs som ikke er hundre prosent klare.

– Vi har per nå 11 kurs–hvorav ni skal foregå her på Breivika. De andre vil bli holdt inne i byen, sier Jæger.

Påmelding

For å kunne delta på kursene må man melde seg på Smak-festivalens hjemmeside. Dette kan ennå ikke gjøres, men snart vil det bli lagt ut påmeldingsskjema.

Jægers kollega Inger Sandmo vil holde kurs i safting og sylting.

– Flere driver jo med soppsanking og bærplukking. Vi gir dem kunnskap om hvordan man tar vare på det man finner i naturen, slik at det ikke blir ødelagt, sier hun.

Kunnskapstørst

Ifølge henne er det en stor kunnskapstrang hos folk flest om det man høster i naturen.

– Også ungdommer er interessert i dette. Når vi har hatt safting og sylting på timeplanen her på skolen har elevene vært veldig positive, sier hun.

Det vil ikke bare holdes kurs i ”tradisjonelle” metoder å lage mat og drikke på.

Et av de mest populære kursene i fjor var sushikurset–som vil bli gjentatt også i år.

– På pølsemakerkurset vil vi lære oss å lage delikatessepølser av en pølsemaker fra Belgia–og det tror jeg vil bli veldig godt likt, sier Jæger.

SAFTIG: Inger Sandmo skal holde kurs i safting og sylting. Foto: Marius Fiskum