Utstillinga er med og markerer avslutninga av forskningsprosjektet SARP (The Sami Art Research Project) som har pågått siden 2009 ved Kunstvitenskap på Universitetet i Tromsø.

Samtlige verker fra de elleve kunstnerne som deltar, er nye produksjoner i anledning ”Cáppatvuohta ja duohtavuohta / Beauty and Truth”. Dermed er dette den første gruppeutstillinga på flere år med samisk kunst som utelukkende viser nyproduserte verk.

Dialog

– Kunstnerne har på oppfordring fra kuratorene gått i dialog med ett eller flere valgfrie kunstverk fra kunsthistorien som referansepunkt i arbeidet med verkene som vises i utstillinga. Bakgrunnen for denne tilnærminga er at ei rekke kunstnere har hatt sentrale roller i forskningsprosjektet og har bidratt med uvurderlige kritiske perspektiver på den kunsthistoriske forskninga på feltet, forteller Hanna H. Hansen, førsteamanuensis i kunstvitenskap ved UiT.

Tanken er at samarbeidet og dialogen mellom kunstner og forsker gjennom denne utstillinga skal bevege seg fra forskningsfeltet og inn i utstillingsrommet.

Ny dimensjon

– Det er fint at vi kunstnere blir invitert inn i et forskningsprosjekt på denne måten, sier Aslaug Juliussen som er en av utstillerne.

Hun forteller at hun i løpet av forskningsprosjektet har bidratt både med foredrag på seminar og med kunstverk som referanser i forskningsarbeidet.

– I forhold til ”det ensomme atelieret” jeg vanligvis befinner meg i, har dette vært interessant. Det har gitt meg en ny dimensjon og et nytt blikk på egen kunst. Gjennom å skape, forholde oss til et annet verk som referanse og til slutt skrive en tekst om verket og arbeidet med det til boka som skal utgis i tilknytning til prosjektet, så blir vi tvungen inn i en annen måte å tenke på. For meg har dette vært en bevisstgjøring på alle de lagene min kunstneriske virksomhet består av og hva som påvirker meg i mitt arbeid, sier Aslaug Juliussen.

De øvrige kunstnerne som medvirker i utstillinga, er Aage Gaup, Synnøve Persen, Geir Tore Holm, Britta Marakatt Labba, Lena Stenberg, Stein Erik Wouthi, Gunvor Guttorm, Sara Margrethe Oskal & Matyas Le Brun, Kristin Tårnesvik og Joar Nango; representanter for ulike generasjoner og uttrykk.

Aslaug Juliussen med sitt verk ”Multiple stitches – Sight in sewing”, utført i tekstil, metall, bein og hår. Foto: Helge Matland
WOUTHI: Akrylglass, stål og aluminium er materialene i Stein Erik Wouthis ”A moment in the time”, og ”Vitality”. Foto: Helge Matland