Mikael Rønne (27) er noe så sjeldent som en profesjonell mannlig danser fra Tromsø.

Han flyttet sørover for syv år siden for å satse for fullt på dansen. For to år siden ble han uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo og skal nå stå på scenen på Operaen i november.

– Det er i forbindelse med Oslo Danse Ensemble sitt 20 års jubileum. Jeg gleder meg som en unge. Det blir vanvittig stas å få lov til å stå på scenen i et så staselig bygg, sier Mikael Rønne til iTromsø.

Tre koreografier

Rønne er med i alle tre koreografiene i forestillingen som har koreografene Toni Ferraz, Subjazz og Jo Strømgren.

Sistnevnte sitt kompani, har 27-åringen fra Tromsø vært tilknyttet til siden januar i år.

– Jeg har vært tilknyttet Jo Strømgren-kompani siden i januar og vært med i en forestilling om fotball og en om bordtennis. Vi har vært i Belgia, Nederland, Polen, Jordan og Palestina, så jeg har fått sett utrolig mange steder med dansen, sier Rønne, som også har trent i New York og vært i Etiopia og Kenya med dansen siden han ble uteksaminert.

Forestillingen i november ser han også fram til.

– Toni Ferraz og koreografene mine i Subjazz var lærerne mine på Kunsthøgskolen i Oslo, så det blir stas å jobbe med dem som profesjonell.

Begynte som 18-åring

Rønne har ikke gått den enkleste veien for å nå drømmen om å bli profesjonell danser.

– Jeg har alltid likt å danse, men det var først da jeg var rundt 18 år at jeg var på mitt første hip hop-kurs. Da ble jeg bitt av basillen og flyttet til Oslo i 2007, forteller han.

Etter to år med intensiv dansetrening kom han inn på den prestisjefylte Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere Statens Ballethøgskole).

– Siden har jeg fått oppleve så utrolig mye gjennom dansen. TV, show og barneforestillinger. Jeg har også fått gjort egne koreografier og jobbet for ”Dans uten grenser”. Jeg har reist masse og opplevd så utrolig mye forskjellig gjennom dansen.

Samtidig drømmer 27-åringen om noe mer permanent.

– Jeg kunne tenkt meg noe mer fast en dag. Kanskje for Carte Blanche i Bergen, som er Norges nasjonale samtidsdanskompani, eller noe i Sverige, Danmark eller ut i Europa, sier han.

Noen retur til Tromsø blir det ikke.

– Mulighetene er mindre i Tromsø og selv om det er flotte dansefolk som jobber der oppe, ser jeg mer til Oslo og utover. Jeg har bodd i Oslo siden 2007 og Tromsø-livet er noe helt annet enn da jeg bodde der. Det er på en måte blitt plassen der mamma bor og jeg har noen venner, men jeg håper jo å kunne gjøre noen ting der i fremtiden, sier Rønne.