”Hjertebank” heter skiva, som i tråd med tittelen er et øyeblikks magi.

Selv er bandmedlemmene svært fornøyde med resultatet, og mener det er noe helt særegent som kommer fram på albumet. Skiva er nemlig et resultat av en samarbeidskonsert med Nordnorsk opera- og symfoniorkester (NOSO).

– Live-plater er noe annet enn studioproduksjoner, og på denne har vi med 19 ekstra strykere på laget, så det er klart at det er litt spesielt. Alle opptakene ble gjort samme kvelden også, så det blir som et lite frimerke, et slags postkort fra den dagen, sier gitarist Tore Bruvoll.

Større og større

Hekla Stålstrenga har nå lagt bak seg en særdeles travel sommer, og merker at interessen for den nordnorske folkemusikken deres er i ferd med å ta av.

Godt hjulpet av den Ola Bremnes-skrevne landeplagen ”Har du fyr”, har de blitt invitert til stadig større scener. De er likevel glade for at engasjement rundt bandet har tiltatt gradvis opp igjennom årene.

– Vi har spilt på veldig store scener i sommer, og vi merker at publikummet sakte, men sikkert blir større og større. Og det er jo noe man må øve på det også, sier Ragnhild Furebotten.

– Samtidig merker vi at vi har måttet tilpasse lydbildet til forholdene. Det blir litt mer trykk på låtene våre på de mest omfattende eventene, legger Bruvoll til.

Feires rolig

Bandet er enige om at live-settingen skapte en helt spesiell stemning på albumet. Samtidig innrømmer de at det ble litt ekstra stressende å vite at opptakene fra høstkonserten skulle bli til en live-skive.

– Det var litt ekstra stressende, det er klart, men vi hadde også gjort opptak under generalprøven før den ordentlige konserten, slik at vi hadde de å falle tilbake på.

Likevel har bandet utelukkende brukt opptakene fra selve opptredenen på platen.

– Når vi hørte gjennom materialet ble det umiddelbart klart at det var en helt annen energi på publikumsopptaket. Det å møte den veggen av varme og trykk fra publikum skaper en annen opplevelse, og det var noe vi kunne høre veldig godt på resultatet, avslutter Bruvoll.

Spesiell KJEMI: Hekla Stålstrenga og Nordnorsk opera- og symfoniorkester har samarbeidet mange ganger siden 2011, og trives svært godt sammen. Her fra konserten som ble til ei liveplate den 16. oktober 2013. Foto: Tor Farstad. Foto: Tor Farstad