Det er Nordnorsk Kunstmuseum og Tromsø Museum – Universitetsmuseet som i fellesskap står bak utstillinga som i perioden 10. mai til 23. august ble vist hos Scandinavia House på Manhattan i New York.

– Selv om et besøkstall på 4.000 umiddelbart kanskje ikke høres så mye ut, så er dette likevel bra. Dette er ikke ei utstilling folk bare dropper innom. I den konkurransen det er med et stort tilbud på utstillinger i New York, så er det de genuint interesserte som finner veien til ei utstilling som dette. Og ”Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People” hadde flere besøkende enn fjorårets sommerutstilling ved Scandinavian House, forteller Charis Gullickson, kurator for kunstmuseets del av utstillinga.

Mye aktivitet

Utstillinga åpnet rett før FNs Permanente forum for urfolks årlige møte, og urfolk fra hele verden fikk anledning til å se utstillinga.

Mange newyorkere fant også veien til Scandinavia House. Knytta til utstillinga ble det også arrangert flere aktiviteter. Blant anna ble det holdt et faglig symposium, konsert med Mari Boine Trio, kunstnersamtale med Marja Helander, foredrag og filmvisninger.

– Tre av kunstnerne som er representert i utstillinga, Aslaug Juliussen, Britta Marakatt-Labba og Rose-Marie Huuva, var også til stede under åpninga av utstillinga, opplyser Charis Gullickson.

God omtale

– Utstillinga i USA har gitt oss viktig oppmerksomhet i media og i kanaler vi ikke ville nådd med vår virksomhet her hjemme. ”Sámi Stories” fikk positive omtaler i store og viktige medier som blant anna USAs tredje største avis, The New York Times, og det anerkjente kunstmagasinet ARTnews, forteller Gullickson.

I tillegg har ei lang rekke nasjonale og internasjonale medier i USA omtalt utstillinga.

Til Anchorage

”Sami Stories” er nå på vei til Anchorage Museum ved Rasmuson Center i Alaska, hvor den i sin fulle bredde skal åpne i slutten av februar neste år.

– Dette er noe vi ser fram til. Anchorage er Tromsøs vennskapsby og den største byen i Alaska. Dessuten er Anchorage min hjemby, og jeg har lenge hatt lyst til å kunne presentere billedkunst fra Nord-Norge der. Derfor er det utrolig artig for meg at det nå skal skje, sier kurator Charis Gullickson ved Nordnorsk Kunstmuseum.

HELANDER: Marja Helanders ”Buollánoaivi – Fjellet”, fra serien ”Moderne nomader”, er et av verkene fra utstillinga ”Sámi Stories”. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum