Det er ingen A4-film Ole Giæver har laga. ”Mot naturen” har få møter mellom mennesker og lite dialog. Det som driver filmen framover og er filmens viktigste kommunikasjon med publikum, er hovedpersonen Martins tanker. Vi får være med inni hans hode på en helgetur i fjellet.

Hans tanker om seg selv og menneskene han har rundt seg, strømmer mot oss fullstendig usensurerte.

Dønn ærlig

Ole Giæver introduserer oss for Martin, en mann midt i 30-åra, i en jobbsituasjon der forholdet både til arbeidet og kollegene ikke akkurat er prega av begeistring. Også i forholdet til kone og barn er mye avmålt.

Han holder mye tilbake i de få dialogene med andre mennesker vi møter ham i. Men i tankene er han dønn ærlig.

Gjenkjennelig

Mens Martin i to døgn løper og går gjennom et høstfarga norsk skog- og fjellandskap, får vi presentert hans tanker om jobb, familie, venner og ikke minst ham selv og hans eksistens.

Gjennom Ole Giævers totale blottlegging av Martin får vi ta del i en helt vanlig, kanskje litt kjedelig persons tvil, manglende tru på seg selv, savn, lengsler og drifter.

Det er kanskje ikke alle tankene jeg føler meg familiær med, men ofte blir det en nesten ubehagelig stor gjenkjennelsesfaktor. ”Jøss, er det også andre som tenker slik”, slo det meg mens jeg satt der i kinomørket mens Martin tanker veksler mellom det dypt eksistensielle og ofte nesten barnslige og naive.

Mot slutten av filmen forstummer plutselig ”tankestemma”. Vi får ikke lenger følge Martins indre. Men vi aner at han gjør grep som kan komme til å endre hans tilværelse.

Dyktig gjort

Mye står og faller med Martin i denne filmen, og Ole Giæver gjør en fin tolkning som gjør hovedpersonen nær og ekte. Han får god hjelp fra den skiftende nordnorske landskapet som med sine skiftende stemninger, slik vi ser det gjennom fotograf Øystein Mamens objektiv, understøtter de skiftende stemningene i Martins tanker.

En god jobb gjøres også av Ola Fløttum med musikk. Giævers fortellergrep er uvanlig, spennende og sprekt. Det gjør ”Mot naturen” til en sanselig opplevelse og en film som gir meg noe å tenke på. Ole Giævers mot har resulter i en original og god film.