– I oktober/november vet jeg mer, men det kan hende jeg får filmen ferdig til rundt juletider eller på nyåret, sier regissør Fredrik Mortensen.

Enkel å jobbe med

Som iTromsø skrev tidligere i år, har den ferske regissøren de siste to årene jobbet med en dokumentarfilm om Per ”Parker” Andreassen, som gjennom et langt liv som narkoman har blitt et kjent fjes i bybildet på godt og vondt.

Arbeidet har utelukkende vært en positiv erfaring for Mortensen.

– Per fant seg raskt til rette foran kamera og har vært kjempeenkel å jobbe med. Samtidig som dette er en dokumentar om Per, er det også en dokumentar om skjebner. De fleste byer i verden har én eller flere personer slik som Per. Jeg har derfor tro på at gjenkjennelsesfaktoren vil være stor, uansett hvor i verden filmen vil bli vist, forklarer regissøren.

Positiv respons

At mange har et forhold til Andreassen, er noe Mortensen har fått erfare i løpet av de siste månedene.

– Responsen fra publikum har vært kjempebra. Vi har fått veldig mange fine innspill underveis i denne prosessen, forteller han.

De siste månedene har blitt brukt til å filme både Andreassen selv, samt andre personer som vil medvirke i dokumentaren.

– Vi har hatt sporadiske innspillinger utover sommeren og blir også å holde på en del nå i høst. Til tross for at en del gjenstår, begynner jeg nå å få så mye materiale at jeg snart kan sette i gang med å klippe sammen stammen av dokumentaren, forteller Mortensen.

Festivalfilm

Han ser for seg at sluttproduktet vil bli rundt en time langt. Hvor dokumentaren ender opp med å bli vist, er imidlertid ikke klart.

– Jeg ser på det som en festivalfilm. Å få vist denne på TIFF, for eksempel, hadde derfor passet utmerket. Samtidig vil jeg vurdere det dersom det skulle komme et tilbud om å få vist filmen på TV, innrømmer regissøren.

Til tross for at Mortensen snart ser slutten på arbeidet med å filme materialet til dokumentaren, er jobben langt fra over.

– Etterarbeid, utvikling og finansiering krever en høy egeninnsats. At jeg fikk produksjonsstøtte på 250.000 fra Nordnorsk Filmsenter, gjør imidlertid at jeg i alle fall kommer i mål med selve dokumentaren, påpeker han.

PÅ HJEMMEBANE: Store deler av dokumentaren er spilt inn i Per Andreassens leilighet ved Åsgård. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum