Det er EØS som organiserer finansierer et kulturutvekslingsprosjekt med Latvia, og støtten formidles via Norsk kulturråd.

Midlene skal brukes til et prosjekt som har det engelske navnet ”Experimental Music Lighthouses”. Insomnias samarbeidspartner i Latvia er Skanu Mezs Association for Adventurous Music and Film Art.

Prosjektet får ingen betydning for årets festival som går av stabelen om vel en måned, men trer i kraft i 2015.

Det meste til Latvia

– Det meste av midlene går til artistutveksling. Vi sørger for at norske artister får reise til Latvia for å opptre og delta på arrangement der. Blant dem som neste år reiser over Østersjøen er tromsømusikeren Bjørn Torske. Samtidig får artister fra Latvia komme hit, og publikum i Tromsø får oppleve noen av dem på neste års festival, forteller Christian Hollingsæter som er festivalsjef for Insomnia.

– De 100.000 euroene som gis i støtte til prosjektet fordeles mellom Insomnia og vår latviske samarbeidspartner i prosjektet. Mesteparten av pengene går til Latvia, mens rundt 30.000 euro blir disponert av oss. Dette er i hovedsak penger som vil bli brukt til å hente latviske artister hit; til flyreiser, hotellopphold og honorarer, opplyser festivalsjefen.

Det ble til sammen delt ut 600.000 euro eller cirka 4,9 millioner kroner til åtte prosjekt fra EØS sitt kulturutvekslingsprogram med Latvia. Insomnia-festivalen i Tromsø var den som mottok mest støtte.

Ikke noe nytt

– Det er ikke noe nytt at Insomnia deltar i og får støtte fra EØS til slike prosjekt, opplyser Christian Hollingsæter.

– Vi er nå inne i det siste året i et fireårig tilsvarende samarbeidsprosjekt med Polen der festivalen Unsound er vår samarbeidspartner. Også her kommer pengene som finansierer prosjektet fra EØS, forteller han.

Hollingsæter mener at en sentral gevinst fra disse prosjektene er at unge artister som ennå ikke har slått igjennom internasjonalt, får en mulighet til å komme seg ut, opptre og skaffe seg et kontaktnett. Ellers er det mange av de samme kjente artistene som sirkuler mellom festivaler og andre arrangement.

– Prosjektene bidrar til å utvikle elektronikamusikken, mener Christian Hollingsæter.