Onsdag 1. oktober braker det løs med offisiell åpning av litteraturfestivalen Ordkalotten. For 15. året på rad er festivalen klar for å fremme lokal og internasjonal litteratur fra kjente forfattere som Amerikanske David Vann, dansk-norske Kim Leine, Øyvind Berg og Cecilie Løveid.

Allerede tirsdag kveld tjuvstartet Ordkalotten med lansering av kokeboken Amiras palestinske kjøkken. Boken er skrevet av journalist og forfatter Sylvi Inez Liljegren og Lene E. Westerås står for fotografiene. Denne kokeboken er ikke som alle andre innenfor sin sjanger. Den inneholder oppskrifter fra kjøkkenet til den palestinske flyktningen Amira Sadek (48) som bor i en flyktningleir i den sørlige delen av Libanon.

– Amira har i 8 år tatt imot norske solidaritetsarbeidere som kommer for å jobbe i leiren. Responsen fra alle som besøker henne er at hun servere utrolig god mat. Det skjer ikke at besøkende går glipp av et måltid når hun serverer, forklarer Inez Liljegren.

– Første av sitt slag

I 2012 fikk Inez Liljegren og Westerås ideen om å lage ei kokebok ut fra oppskriftene til Amira. Påsken 2013 reiste de to ned for å skrive og fotografere fra kjøkkenet til den populære kokken i flyktningleiren.

– Vi tror det er den første kokeboken som er skrevet fra en flyktningleir. Det var noen utfordringer som oppsto underveis, Blant annet hadde hun aldri brukt en vekt før, sier Westerås.

Annerledes kokebok

”Amiras palestinske kjøkken” er ikke bare en kokebok, men en reise gjennom livet til Amira og den uutholdelige situasjonen til menneskene som lever i flyktningleirene ei Libanon.

– Dette er en ujålete kokebok. Rettene er laget på Amiras kjøkken, med hennes oppskrifter og med redskapene hun har tilgjengelig. Det er ikke kjøpt inn ekstra materiale for å ”sprite opp” bildene, forklarer Inez Liljegren.

Westerås forklarer at Amira selv ble svært overrasket da hun fikk vite at de ville gi ut en bok fra hennes kjøkken.

– Hun trodde det var en spøk med en gang, men da vi satte i gang arbeidet var hun veldig entusiastisk, sier hun.

Begge har funnet mye inspirasjon fra Amira og forklarer at hun hele tiden utstråler håp, tross situasjonen hun er i.

– Hun er en spesiell person. Amira har sagt til oss at hun gråter for seg selv slik at ikke andre skal se det. Hun vil alltid vise at det er håp, forklarer de to.