Jazzmusikken kjenner ingen grenser, heller ikke aldersgrenser. I snart 70 år har Sheila Jordan satt sitt preg på internasjonal jazz.

Hun har gjestet Tromsø én gang før. I mai 1997 spilte hun med et band satt sammen av norske og amerikanske musikere på Hovedscenen i Kulturhuset, nærmere bestemt med Bjørn Johansen (tenorsax), Stephen Scott (piano), Bjørn Alterhaug (kontrabass) og Victor Lewis (trommer).

Og helgelendingen Bjørn Alterhaug er med denne gang også – nå sammen med to andre norske jazzveteraner Ivar Antonsen (piano) og Bjørn Rud (trommer).

Nordisk kontakt

– Gjennom sitt samarbeid med George Russel, kom Sheila Jordan til Skandinavia alt på 1960-tallet. Dette førte til et langvarig samarbeid med musikere som Jan Garbarek, Arild Andersen, Palle Danielsson, Bobo Stenson og Jon Christensen med flere. Dette samarbeidet har uten tvil vært av gjensidig inspirasjon, og for norsk og svensk jazz har kontakten med Sheila åpnet opp for kontakt og jobber med amerikanske toppmusikere, opplyser Øystein Norvoll, den ene av to daglige ledere i Tromsø Jazzklubb.

Og et nordisk samarbeid er også grunnlaget for den lille norgesturneen hun nå er ute på.

Essensen av jazz

– Vi er veldig glade for å kunne presentere henne i Tromsø igjen denne høsten. Sheila Jordan er essensen av jazz. Fra sitt musikalske utgangspunkt i blues og bebop, har hun vært med i hele utviklinga av moderne jazz, og holder fortsatt imponerende tempo med konserter over hele Europa, USA og Japan, sier Øystein Blix som deler stillinga som daglig leder i Tromsø Jazzklubb med Øystein Norvoll.

– Selv var jeg ute på turné da hun spilte her sist, så personlig gleder jeg meg veldig til å få høre henne nå, og i jazzklubben håper vi at riktig mange benytter høvet til å høre det nærmeste vi kan kalle en jazzlegende under hennes konsertopptreden fredag.

Og før konserten holder hun kl. 15 en åpen klinikk for studenter og andre interesserte på Musikkonservatoriet. Det er med andre ord ingen ting i veien med Sheila Jordans energi.