Den 26. oktober sparkes festivalen i gang i Domkirken av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og selveste Gunnar Stålsett. Festivalen varer til og med den 2. november, og vil også by på kjente navn som Bjørn Eidsvåg og Frode Fjellheim.

– Vi er veldig fornøyde med årets program, og jeg tror selvfølgelig at dette kommer til å bli fantastisk bra. Det kunstneriske nivået er svært høyt i år, sier festivalsjef Kari Helene Skog.

Lokal vri

Også lokale kirkemusikere vil få muligheten til å vise seg fram under kirkefestivalen. Kantori Tromsø og Grønnåsen kirkekor skal nemlig også avholde forestillinger under festivalen.

– Jeg tror kanskje ikke det er så mange som er klar over hvor mange profesjonelle musikere kirkene har, med tanke på organistene. I tillegg holder Grønnåsen kirkekor og Kantori Tromsø et veldig høyt faglig nivå, forteller Skog.

SE BILDER: Se hvem som var på Kulturnatta

Betent tema

Årets program er likevel av det varierte slaget. Det er et bredt spenn av musikksjangere som vil presenteres, fra klassisk musikk til jazz og salmer.

– Dette er noe som er svært viktig for oss å få fram. Vårt fokus er ikke nødvendigvis kirkemusikk, men musikk som kan relateres til kirken og samtiden, forklarer Skog.

På fjorårets festival var det i overkant av 2000 besøkende i løpet av festivaluka. Også i år satser festivalsjefen på at de bikker 2000-tallet.

– Vi skal blant annet invitere til diskusjon om joiken har en plass i kirken. Det er mange som har et forhold til kirken, og som dermed har et bilde av hva de oppfatter som hellig. Derfor kan dette også oppfattes som et svært betent tema, hevder festivalsjefen.

Tradisjoner

Det er med dét i bakhodet at Skog oppfordrer årets deltakere til å tenke over hva de forbinder med kirken. Tanken er at de fleste har et forhold til kirken, enten det er som troende, eller med tanke på tradisjon.

– De aller fleste har vært i kirken i forbindelse med bryllup, dåp eller begravelse. Dette er jo viktige milepæler i livet, både på godt og vondt, og derfor har mange av oss også et spesielt forhold til kirken.

Åpning: Festivalen åpnes i Domkirken den 26. oktober av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Gunnar Stålsett. Foto: Lars Åke Andersen. Foto: LarsAndersen.no
Kommer: Frode Fjellheim er blant artistene som skal fremføre musikk på festivalen. Foto: Privat. Foto: unknown
Salme: Denne trioen kaller seg Salme langs en fjord, og vil fremføre salmer på ikke mindre enn tre forskjellige språk. Fra venstre: Kristian Paulsen, Kristin Mellem, og Herborg Rundberg. Foto: Guro Storskjaer