Ungdommens musikkmesterskap (UMM) arrangeres for 13. gang i år og det er niende gang det arrangeres en slik regional finale i Tromsø.

– I dag er det ni regionfinaler over hele landet, hvor førsteprisvinnerne går videre til det store nasjonale mesterskapet senere i høst, forklarer Ulla Hansen, prosjektlederkoordinator ved Tromsø Kulturskole.

Har spilt i ti år

I aulaen på Kulturskolen fikk blant andre Elias Skogdal (18) fra Tromsø prøvd seg. Han har spilt fagott i 10 år.

– Jeg har vært med før og i fjor gikk jeg videre til Oslo. Det artig å få vist seg fram, særlig hvis man kommer videre, og så er det artig å få den konsertopplevelsen, sier Skogdal.

Tidligere var UMM et mesterskap utelukkende for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere musikalske grener og i år er det solistklasser for strykere, treblåsere, messingblåsere, sangere og gitarister. Videre er konkurransen åpen for duoer og ensembler, slik den er hvert år.

Trio Sohali

Konkurransen er også åpen for duoer og ensembler, slik den er hvert år. Solveig Skogdal (11), Anna Langgård (13) og Liv Maija Gaino (12) deltok i for aller første gang. De deltok som trioen Trio Sohali.

– Jeg var litt nervøs, men det var artig, sier Langgård, som spiller tverrfløyte.

Ulla Hansen i Tromsø Kulturskole er godt fornøyd med årets deltakere, som kommer fra Troms og Nordland.

– Tretten deltakere er ganske bra og de er veldig flinke. Det er jo ikke så mange unge som spiller klassisk musikk, sier hun.

Kan gå videre til Oslo

Årets nasjonale mesterskap finner sted 22.–23. november ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Dit kommer de beste fra regionmesterskapene.

Regionmesterskapet i Tromsø er ferdig senere i ettermiddag, og da blir det klart om noen klarte førsteprisen og går videre til det nasjonale mesterskapet.

FORNØYD: Ulla Hansen, prosjektlederkoordinator ved Tromsø Kulturskole, er fornøyd med årets deltagere. Foto: Marte Gilstad
TRIO SOHALI: Venninnene Anna Langgård (13) (fra venstre), Liv Maija Gaino (12) Solveig Skogdal (11) deltok på UMM i år for aller første gang. Foto: Marte Gilstad