Yahya Hassan har blitt et kjent navn etter at han i fjor debuterte med sin selvtitulerte, og mye omtalte, diktsamling som 18-åring. I diktene forteller han om sin oppvekst i Århus, om en voldelig far, om ungdomskriminalitet, om religion og om foreldregenerasjonens verdier.

Konferanse

Tirsdag deltok Hassan på Vikenkonferansen 2014 på Radisson Blu i Tromsø, der tema for året var ”I møte med flyktninger - prosessen med å være seg selv. Identitet i endring”.

– Vi hadde hørt om Hassan og lest noen av diktene hans. Han gjorde et sterkt inntrykk, og han gjorde oss nysgjerrige, forteller Jon Henrik Wien, direktør for Viken senter for psykiatri og sjelesorg, på spørsmål om hvorfor de inviterte Hassan til konferansen.

Endring

Diktsamlingen, gitt ut på Cappelen Damm, er per i dag trykket i 100.000 eksemplarer, og gjendiktet på norsk av norsk-chilenske Pedro Carmona-Alvarez.

– Hvordan har utgivelsen av boken endret deg?

– Jeg har ikke endret meg som person, men min posisjon har endret seg, sier Hassan til iTromsø.

– Og den posisjonen bruker jeg til å gjøre folk mer bevisste, legger han til.

Fra scenen understrekte han også at han i dag lever et annet liv enn tidligere.

– Men som menneske er jeg ikke annerledes i dag enn jeg var for ett år siden, sier poeten, som først begynte å skrive tekster på rap-skole som 13-åring.

Trusler

Etter utgivelsen av diktsamlingen opplevde Hassan å bli overfalt og truet, og han har nå politibeskyttelse døgnet rundt - også på konferansen.

– På en måte har det alltid vært politi blandet inn i mitt liv, men på en annen måte enn nå. I boken kritiserer jeg foreldrene mine, omgangskretsen min, nabolaget mitt... Det har gjort en del mennesker sure og har resultert i trusler, forklarte han.

Men på tross av at han nå må ha politibeskyttelse, angrer ikke Hassan på utgivelsen.

– Nei, jeg har aldri angret. Dette er noe jeg har vært inneforstått med fra starten av. Det er ingen overraskelse.

Han har ingen konkret plan om en ny bok med det første.

– For at det skal kunne være uttrykk, må det først være inntrykk.