”Digital Balke/Divine North” lanseres i kveld i forbindelse med Insomniafestivalen, som resten av uka vil sette sitt preg på byens kulturliv. Prosjektet med Peder Balkes digitaliserte malerier i kombinasjon med nyskrevet musikk av Gaute Barlindhaug, kan oppleves ut året.

– Vi viste i sommer utstillinga ”Peder Balke: Visjon og revolusjon” med verk av den romantiske maleren Peder Balke (1804–1887). Som en videre formidling av denne utstillinga presenterer vi dette digitale formidlingsprosjektet som fokuserer på Balkes nordnorske landskapsmotiv. Musikeren Gaute Barlindhaug har laget et elektronisk lydverk til fremvisningen. Lydverket går i dialog med Balkes motiver nordfra, og med sitt lavmælte kontemplative uttrykk fungerer dette som et forsterkende element i opplevelsen av Balkes kunst, sier Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

– Samtidig understrekes kontrasten til romantikkens sans for det dramatiske og storslåtte. Et fellestrekk er maleren Balkes overgang til det moderne og den elektroniske musikksjangerens fokus på det nyskapende, fortsetter Ljøgodt.

Denne digitale framvisninga utfordrer den tradisjonelle overbevisninga om at kunst skal vises i original form, selv om dagens teknologi muliggjør uendelige billedstrømmer og mangfoldiggjørelser.

Prosjektet reiser spørsmål ved om en slik framstilling forringer eller tilfører noe til verket. Formidlinga skjer gjennom tre videoprojeksjoner, der den ene viser Balkes malerier i sin helhet, den andre fokuserer på detaljer i bildene og den tredje viser sitater fra Balkes egen tekst om reisa han gjorde nordover.