I februar var nemlig Bolsjoj-balletten for første gang i Tromsø. Det ble et møte som ga inntrykk for både danserne og symfoniorkesteret i Tromsø.

– Dette er helt unikt. Dette er kunstnere på et skyhøyt nivå. Det å bare få dem til Norge er en kjempebegivenhet, sier festivaldirektør Øyvind Bakkeby Moe.

– Forrige gang de var her storkoste de seg med orkesteret. Jeg husker det var snakk om at det var mulig å se nordlyset like etter konsertslutt. Da løp danserne ut på gata uten å skifte for å se opp mot himmelen, sier Bakkeby Moe.

Ærefrykt

Helt siden balletten besøkte Tromsø har Nordlysfestivalen jobbet med å opprettholde samarbeidet med Bolsjoj-teatret. Det har gitt avkastning og den gode tonen de hadde med symfoniorkesteret kan ha vært avgjørende for at russerne kommer tilbake i 2015.

– Det var helt fabelaktig. Det var en viss spenning i lufta, men vi hadde mye dialog i forkant av balletten. Det er jo veldig gledelig at vi hadde det så bra sammen at de ønsker å komme tilbake. Det er et kvalitetsstempel for oss som vi er stolte av. Og det er med en viss ærefrykt at man igjen går i gang med et samarbeid med selveste Bolsjoj, sier Torunn Reigstad, som er orkestersjef i Nordnorsk Opera og symfoniorkester.

Denne gangen er det Figaros bryllup som skal fremføres i konsertversjon. Det betyr mindre kulisser, symfoniorkesteret oppe på scenen og dermed mer plass til publikum nede på gulvet.

Billigere billetter

Men man kan jo også lure på hvordan Nordlysfestivalen og Tromsø står på programmet til Bolsjoj-operaen, som ellers har Wien, Metropolitan, Hamburg og Tokyo på sin turnéliste.

– Jeg merker at mange teaterinstitusjoner vet om Nordlysfestivalen. Mange vet faktisk alt og ønsker å komme nordover til oss. En av grunnene kan være vår mer avslappede kultur. Jeg observerte danserne i fjor som hele tiden er i konkurranse med andre og har press på seg hele tiden. I Tromsø slappet de av og merket ikke så mye av det stresset, forteller festivaldirektøren, som også er glad for at det russiske teateret ser merverdien i å gjøre forestillingene tilgjengelig på steder som vanligvis ikke får besøk av så store oppsetninger.

– Jeg forventer at billettene blir revet bort, sier Bakkeby Moe som informerer om at billettsalget starter førstkommende mandag og at billettprisene ligger på 850,-.

Øyvind Bakkeby Moe og Torunn Reigstad Foto: Ronald Johansen
Direktør for Nordlysfestivalen  Øyvind Bakkeby Moe. Foto: Ronald Johansen