Med serien ”Sølvbånd” har Strømsnes markert seg som den yngste forfatteren i seriedynastiet til Cappelen Damm. 24-åringen fra Narvik debuterte i høst med bøkene om byggingen av ofotbanen, der hun skildrer det barske miljøet blant rallarer og arbeidsfolk ved jernbaneanlegget.

– I Narvik får man lokalhistorien inn med teskje, enten man liker det eller ikke. Selv ble jeg fascinert av historien, og hadde lyst til å lære mer, sier Strømsnes.

Studerer jus

Som jusstudent ved Universitetet i Tromsø brukte hun mye av sin ledige tid på skrivingen, og selv skjønte hun tidlig at fortellingen hadde potensial som serie.

– Jeg har selv lest mye serieromaner, og da jeg begynte på min egen, skjønte jeg at denne historien passet godt i det formatet, sier hun.

Da det ble klart at bøkene ville bli utgitt, tok hun et års pause mellom fjerde og femte avdeling jus, for å skrive på heltid.

– Bøkene kommer ut fortere enn man rekker å skrive dem, så man må hele tiden ha et forsprang. Det året jeg tok fri ga meg mulighet til det, sier hun.

Dårlig rykte

Norske serier er enormt populære, men sjangeren har slitt med ”dårlig rykte”. Smusslitteratur, husmorporno og kioskromaner er kjente merkelapper, men Strømsnes kjenner seg ikke igjen i det.

– Det er aldri noen som har sagt noe direkte til meg, men jeg har jo hørt det før. Selv har jeg kun fått positive tilbakemeldinger, og synes det ryktet er litt ufortjent, sier hun.

Å krydre handlingen med litt erotikk er ikke et ukjent grep i serielitteraturen. Selv har Strømsnes lagt seg på en moderat linje, og unngår de verste ”sjangerfellene”.

– Jeg prøver å tone erotikken litt ned, så det er ikke veldig detaljert. Jeg lar dem krype under fella, så får leserne bruke fantasien, sier hun.

Vil jobbe som jurist

Den unge seriedebutanten er ferdig utdannet til våren, og da er det først og fremst jurist hun vil være.

– Jeg har jo studert i fem år, og kunne tenke meg å jobbe med det når jeg er ferdig. Jeg har valgt politi -og påtalerett, som jeg synes er veldig spennende,sier hun.

Om det blir flere romanserier vil tiden vise - først må hun skrive ferdig sin første.

– Nå har det blitt 12 bøker, og jeg tror ikke det blir 70, for å si det sånn. Jeg tror det kan bli rundt 20 bøker, men det kommer jo også an på hvordan de blir mottatt og om folk vil kjøpe dem, sier hun.

UNG: Martine Strømsnes har kombinert forfatterkarrieren med studier på UiT. Foto: FOTO:Privat