– Halloween er en spesiell merkedag som både har lange tradisjoner og ny input fra amerikansk feiring, sier historiker og hekseekspert Rune Blix Hagen ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT.

Fruktbarhetsfest

Han forklarer at Halloween har et hedensk opphav.

– Opprinnelig er Halloween en hedensk fruktbarhetsfest som er knyttet til nyttår. I førkristen tid oppfattet man markeringen som nyttår, hvor det gjaldt å gi sommeren en velfortjent vinterdvale.

Utskårne gresskar hører opprinnelsen til.

– Gresskaret symboliserer fruktbarheten, forklarer han.

Frukt og nøtter

Tradisjonen med å gå fra dør til dør er gammel.

– Tradisjonelt oppsøkte ungene folk hvor de fikk frukt, nøtter og annen mat. Hensikten var at de da skulle be til gudene om at det skulle gå bra med dem de fikk mat av. Det er i den moderne versjonen at frukt og nøtter er erstattet med søtt og godteri. så hvis du skal følge tradisjon, må du gi frukt og nøtter til ungene som banker på, sier Hagen.

Farlig dag

Tradisjonelt var Halloween sett på som en farlig dag.

– Halloween var en farlig dag å utøve magi på, siden kanalene mellom jorda og det hinsidige, de dødes verden, var åpen. Da kunne magien slå helt feil. Dagen var for å hedre og minnes sine døde slektninger, som man ofte satte ut mat til, sier Hagen, som blant annet forsker på hekser.

– Dette er heksenes store kveld, også for moderne hekser.

2000-tallet

Halloween kom til USA med britiske og irske innvandrere og har blitt markert der i omtrent 150 år. Ifølge Hagen kom feiring til Norge på 2000-tallet.

– At Halloween kom til Norge henger sammen med Harry Potter-effekten. Nå preger kommersialisering hele opplegget og nye elementer kommer inn uten feste i tradisjoner.

Han sier det ikke er næringslivets ”skyld” at feiringen har fått fotfeste i Norge.

– Nei, næringslivet står ikke bak. De fikk det bare som en gavepakke rett i fanget.

Også for voksne

Hagen påpeker at Halloween også er en voksenfest.

– Halloween er ikke bare en barnefest, men også en voksenfest med høy partyfaktor. I USA er dagen den nest største voksenfesten i året, kun slått av julefeiringen.