Onsdag i forrige uke ble papirene signert, og NODA kunne erklære seg selv som stiftet. Dermed har landsdelen fått et senter som skal fremme bruken av lokale designere og arkitekter.

– Vi har i to og et halvt år jobbet med et pilotprosjekt for å kartlegge behovet for et slikt senter, der vi har avholdt aktiviteter for barn og unge med støtte fra INTRO-fondet og Innovasjon Norge. Konklusjonen er at det er et behov, og derfor har vi satt ned et styre som skal jobbe med dette, sier Michele Widerøe, daglig leder.

Senteret skal fungere som en veiviser for bruk av design og arkitektur, og planlegger å etablere egne lokaler i Tromsø i løpet av det kommende året.

Les også: Skal finne det typisk nordnorske.

Over 200 fagfolk

Med seg på laget har kunsthistoriker Widerøe styreleder Caroline Greiner, som også har jobbet mye med kulturnæringen.

– Det som er så spesielt er at i de andre regionene er det fylkeskommunene som har tatt initiativ til dette, mens her er det privat engasjement som viser seg, sier Greiner.

Sammen med Widerøe skal hun få endret på definisjonsmakten de mener Sør-Norge per i dag sitter med.

– Vi skal bestemme hvordan vår landsdel skal se ut, sier Widerøe, og nevner i tillegg til bransjen kommuner, fylkeskommuner, utdanningsinstitusjoner og sykehuset som eksempler på eventuelle brukere.

De understreker begge viktigheten av å bruke lokal kompetanse for å redusere kompetanseinnhenting utenfra landsdelen.

– Vi har over 200 designere og arkitekter i Nord-Norge, man må bare få tatt dem i bruk, fortsetter Widerøe.

Les også: Lager kunst av ditt skrot.

Avhengig av midler

Blant fokusområdene senteret skal ha er kompetanseheving og verdiskapning høyt på listen.

– Vi skal være en arena for designere og arkitekter slik at man kan samles og diskutere utviklingen av regionen. Formidling og bærekraftig utvikling blir svært viktig for oss, forteller de to lederne.

Men for å kunne holde på driften, er senteret følgelig avhengig av støtte av de tre fylkeskommunene de inkluderer.

– Det er gledelig å se at det er så stor aktivitet og kreativitet i fylket, men utover det kan vi ikke kommentere dette. Dersom en søker midler som vi administrerer må vi ta stilling til dette, som ved alle andre saker, sier politisk rådgiver Tor Arne Morskogen i fylkeskommunen.

Les også: Kunst som stiller dype spørsmål.