SENTRUM: – Nå får vi vist at det finnes et hjerte under her. Det er kanskje svart, men det banker likevel, ler Daniel Figenschou i bandet Dreamslain.

Rettshjelspdugnad

Figenschou og bandmedlemmene Igor Jakobsen og Anna Loppacher er initiativtakerne til torsdagens konsert som samlet inn penger til støtte for rettshjelp for lengeværende asylbarn. Denne rettshjelpsdugnaden ble startet tidligere i år av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Vi hadde lyst til å lage en annerledes støttekonsert med tyngre band, forklarer Jakobsen.

Som sagt så gjort. De fikk med seg bandene Defaced og Longbaugh, mens Roadhouse Rock Dinner stilte med gratis lokale og personale. Da manglet bare publikum.

– Det er vanskelig å arrangere metalkonserter i byen. Man vet nemlig aldri hvor mange som kommer og mange band har gått på en smell, fortsetter Jakobsen.

Hjertevarme

På en måte var det vel nettopp denne usikkerheten som førte til at han og bandet hans begynte å engasjere seg.

– Da vi spilte vår første konsert regnet vi ikke med at det kom inn så mye penger å snakke om, så da ville vi heller gi bort overskuddet. Det ga vi til Støttegruppa for Yalda og slik kom vi inn i asylsaken, smiler Jakobsen.

Han steiler når journalisten kommenterer at det ikke nødvendigvis er denne hjertevarmen som metalmiljøet oftest forbindes med.

– Metalmiljøet har siden begynnelsen vært engasjert i samfunnet rundt seg. Jeg ser heller på det som at vi føyer oss inn i en eldre metaltradisjon enn det norske black metal-miljøet sto for på 90-tallet.

Gamlemor på konsert

Som kjent var det en helt annen varme de sto for. Når iTromsø snakker med åpningsbandet Defaced viser det seg imidlertid at ærligheten deres er større enn samfunnsengasjementet.

– Vi stiller opp fordi det er en konsert og en sjanse til å spille, ikke fordi vi bryr oss. For å være helt ærlig er jeg usikker på hva jeg mener om saken, sier Karl Pedersen.

Det er imidlertid ikke Gerd Stamsø Munch, eller «Gamlemor» som hun kaller seg. Hun er aktiv i Støttegruppa for Yalda som også er en av flere initiativtakere til NOAS› rettshjelpsdugnad. Selv om mange kanskje fryktet for at hun hadde forvillet seg inn i lokalene, var det helt tydelig at det var med fullt overlegg.

– Jeg synes musikken er grusom, men jeg støtter dem fullt ut, roper hun over Defaceds seige og høye doom-metal.