Kjøttpudding...

Smak på ordet og fortell hva du tenker.

Bestemorsmat, tjukk brun saus med snerk, melne poteter og vasstrukne grønnsaker er ting som renner meg i hu.

Men med små grep kan husmannskostklassikeren kjøttpudding bli moderne og spennende mat.

MER KOSEMAT? Solrik fiskesuppe

I min svigerfars Allans versjon har vi hentet inspirasjon fra Hellas for å få en twist som løfter retten fra det trauste til det tøffe ...

Kjøttpudding med fyll

Start med å lage en kjøttfarse der du først bruker fem minutter på å bløtlegge:

1 dl brødrasp

1,5 dl helmelk

Ett egg

Deretter blander du inn:

400 gram kjøttdeig

1/2 hakket løk

2 fedd presset hvitløk

2–3 ss finhakket persille

1 ss olivenolje

Salt og pepper.

La kjøttfarsen hvile i fem-ti minutter før du former et avlangt «brød» av farsen som du legger på en våt skjærefjøl (for at den ikke skal bære fast).

Lag en langsgående «lomme» i puddingen som du fyller med terninger av fetaost, 2–3 ss hakket soltørket tomat og fire-fem oliven.

ANNERLEDES KJØTTPIUDDING? Nordnorsk bobotie

Fold kantene på puddingen over fyllet, og løft forsiktig alt sammen over i en ildfast form samtidig som du snur puddingen slik at skjøten kommer underst.

Det skal være god plass i formen, for puddingen skal få selskap.

Ovnsbakt og lekkert

I samme form som kjøttpuddingen så legger man potetbåter, gulrøtter i båter, halve tomater og svarte oliven med stein. Det er også godt å legge i litt sellerirot og kanskje litt søtpoteter i biter.

Risle over litt olivenolje før du setter formen i ovn og steker den i 200 grader i cirka 50 minutter.

Det hele er ferdig når grønnsakene er møre og har fått en fin farge og når kjøttpuddingen har fått en fin og sprø skorpe på toppen.

HØSTMAT VERDT Å VENTE PÅ? Langkokte skanker

Strø salt, pepper og fersk oregano over grønnsakene.

Både kjøtt og grønnsaker er så saftige at man nesten ikke trenger saus til – men om man ønsker vil en jevnet sky passe aldeles utmerket.

Den salte fetaosten og olivene gjør det litt vanskelig å finne drikke som hamler opp med smakene – men jeg serverer gjerne en Pale Ale i glassene.

Vel bekomme!