Bookingansvarlig for Buktafestivalen, Robert Dyrnes, regnet med han hadde de fleste platene til norske pønkeband. Det var imidlertid før han begynte å grave seg skikkelig ned i materien.

– Jeg trodde jeg hadde det meste av norsk pønk, men det har jeg ikke, slår Dyrnes fast.

Oppslagsbok

I fire og et halvt år har han, Kjell Arne Sandvik (født i Stavanger, bor i Trondheim og Tore Stemland (Bodø) jobbet for å virkeliggjøre bokprosjektet «Gleder meg til år 2000. Norsk pønk- og hardcorediskografi 1979-2014».

De har samlet informasjon om hele 850 artister og flere tusen plate- og kassettutgivelser. Boka inneholder korte biografier om mange av artistene, geografisk tilhørighet, tidsperiode de var aktive og hvem som spilte i de ulike bandene.

Robert Dyrnes mener boka er mer en oppslagsbok enn ei vanlig bok man leser fra side én.

– Det er ei bok man kan bla i, bli overraska over hva man finner og slå opp på konkrete band. Bokprosjektet startet med at vi savnet en plass hvor vi kunne informasjon om utgivelser av pønk og hardcore. Internett er for stort og uoversiktlig, hvorfor ikke lage en sånn oversikt selv, tenkte vi.

Backbeat forlag

Og sånn ble det. 8. desember legges boka ut for salg, men allerede er første opplag på 400 bøker i ferd med å bli tømt. Det kan ha sammenheng med at hver bok inneholder en musikalsk godbit, i form av en eksklusiv vinylsingel med fem tidligere uutgitte låter av tromsøbandet Norgez Bank.

– Låtene er fra et live-opptak 16. mai i Tromsøhallen. Singelen trigger nok folks med samlemani. Vi hadde ikke så høye ambisjoner og vi syntes 400 bøker hørtes jævlig mye ut. Vi har gjort alt sjøl, og har ikke noe forlag eller distribusjon i ryggen. Boka gis ut som den første på Backbeat forlag, sier Dyrnes.

Lærerikt prosjekt

De har mottatt bestillinger fra musikkinteresserte i utlandet etter at det ble kjent at de jobbet med bokutgivelse.

– Vi har utrolig positiv forhåndsomtale på nett etter at prosjektet ble lekket på Facebook. Det er mange interesserte som allerede har bestilt boka.

Dyrnes regner med det vil komme tilbakemeldinger fra harcorefansen på bokutgivelsen, og innrømmer glatt at de ikke har fasiten på alt.

– Vi legger hodet på blokka, men ingen har tidligere gjort det så grundig som oss. Dette er ikke historien om norsk pønk, men ei oppslagsbok. Det har vært utrolig artig og lærerikt prosjekt. Jo mer du lærer dess mer oppdager du at ikke kan.