2014 har på mange måter utvilsomt vært et gjennombruddsår for dansekunstneren fra Lakselv, med base i Tromsø.

Året startet med forestillinger hennes første hjertebarn «Reindans», som har gått sin seiersgang i en årrekke, og ble avløst av hennes største og mest ambisiøse prosjekt «Mannen som stoppa hurtigruta», i samarbeid med Hålogaland Teater, som solgte ut nesten 18 forestillinger bare i Tromsø.

Siden har hun og ektemannen Herman Rundberg vært festivalkunstnere med forestillingen «Northern Soul» på Varangerfestivalen i Vadsø, og nå på tampen av året, i en hektisk periode med koreografi på «Virginia og Julenissen» på Lille HT, kun dager før en showcaseforestilling i Oslo med «Mannen som stoppa hurtigruta», ramlet det inn en kulturpris fra Coop Nord på 50.000 kroner.

– Jeg hadde ikke hørt så mye om den prisen, før jeg plutselig ble oppringt. Det har vært et utrolig hektisk år og jeg var usikker på om jeg skulle begynne med nye prosjekter, men dette gjør at jeg kan fortsette med nye prosjekter og det er rett og slett bare helt fantastisk, sier Simone Grøtte til iTromsø.

Vant i sterk konkurranse

Coop Nord har aldri hatt flere kandidater enn i år. Hele 62 personer var nominert, og det var altså Simone Grøtte som til slutt vant prisen.

– Det var en veldig hard konkurranse. Jeg aner ikke hvem som har nominert meg, og det fikk jeg heller ikke vite. I begrunnelsen fra fagjuryen ble det vektlagt at jeg vant på bakgrunn av arbeidet jeg har gjort med produksjoner tilknyttet Nord-Norge og at jeg har vært med å etablere og skape en egen arbeidsplass med virke i Nord-Norge, sier 29-åringen, som har turnert mye med «Den kulturelle skolesekken» og også gitt danseundervisning på småplasser som ikke har et slikt tilbud til vanlig.

Grøtte legger ikke skjul på hvor mye en slik sum teller inn i en kreativ prosess.

– Dette gir meg en fantastisk start på 2015. Med disse midlene kan jeg få roen til og være kreativ og ikke stresse meg og sende søknader. Det er en såpass stor del av det å være dansekunstner, så man får ofte vært lite kreativ. Derfor er jeg så utrolig glad, at jeg kan fortsette med nye prosjekter, stråler danseren fra Lakselv.

Ny turné

I morgen er det showcase med «Mannen som stoppa hurtigruta» i Oslo. Der kan det vente nye oppdrag.

– Vi skal turnere med forestillingen i hele april og mai i Troms- og Finnmark, men nå blir det kanskje plukket opp til og spilles andre plasser også, så det er veldig spennende, nesten som en ny premiere. Med «Reindans» ble vi plukket opp til å turnere i Sogn og Fjordane, det er mange representanter fra «Den kulturelle skolesekken» på showcasen, så det blir spennende, og kan generere nye spillinger, sier den travle dansekunstneren, som oppsumerer 2014 som hennes utvilsomt største år i dansekarrieren.

– 2014 har absolutt vært mitt toppår karrieremessig. Det har vært helt vilt med nesten 18 utsolgte forestillinger på en moderne danseforestilling i Tromsø, turné i Troms og Finnmark, til produksjon i idrettshallformat i Vadsø med «Northern Soul», og nå skal vi altså avslutte året med å spille i Oslo og alt det der. Det har vært et veldig lærerikt år der jeg har fått prøve meg på så store formater og med så store systemer, som har vært noe helt nytt. Det har vært et lite eventyr og jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen, sier Simone Grøtte.