– I år har vi sinnssykt mange bra bøker å velge blant. Vi selger mange lokalhistoriske bøker, både tilknyttet krigsjubileet i Finnmark og boka «Krigen i Storfjord: Mord, mytteri og krigsforbrytelser» av Tore Figenschau. I tillegg er dokumentarboka om jødeforfølgelsen i Norge, «Den største forbrytelsen», av Marte Michelet populær, forklarer innehaver ved Bokhuset Libris i Storgata, Martin Antonsen.

Lokale forfattere

Ifølge Antonsen er det også flere andre lokale forfattere som gjør det godt i førjulssalget hos bokhandleren.

Knut Smistads siste bok, «Uten sikring» selger godt. Det samme gjør humorboka «Liten støttebok for søringer i Nord-Norge» av Nils Magne Knutsen, «Natt i Gaza» av Mads Gilbert og Egon Holstads bok, «Den norske kaffesjela».

Ellers domineres jula, i likhet med påsken, av mye krimlitteratur.

– Både Lars Kepler og Unni Lindell er populær blant tromsøfolk. Det samme er Asbjørn Jaklin og Jorun Thørring, som begge skriver krimbøker med handling lagt til Tromsø, forteller han.

For Bokhuset Libris er november og desember uten tvil høysesong takket være julehandelen.

– Det er det helt klart. Jeg har inntrykk av at mange som leser e-bøker ellers i året også foretrekker papirboka i jula.

Krigslitteratur

Hos Ark på andre siden av gata merker de mange av de samme tendensene som hos Bokhuset Libris i førjulstida.

– Lokale forfattere som Knut Smistad selger alltid mange bøker. Det samme gjør Asbjørn Jaklin. Ellers opplever vi at Henrik Brobergs bok, «Da byen ble stille», som handler om Tromsøs jødiske befolkning fra 1910 og fram til 1945, gjør det bra, forteller Kjersti Thon, butikksjef hos Ark i Sjøgata.

Hun trekker også fram Jon Michelets tredje bok, «Gullgutten», i bokserien «En sjøens helt».

– Både den og Lars Myttings bok, «Svøm med dem som drukner», som vant Bokhandlerprisen tidligere i år, er populær hos oss.

Ifølge Thon er det slett ikke alle som er på julegavejakt som vet hva de skal kjøpe.

– Mange vet ikke hva de ser etter til venner og familie, derfor skriver vi ofte anbefalinger på bøkene for å gjøre det lettere å finne fram til de rette bøkene, forteller butikksjefen.