Styreleder Dag Håvard Hanssen og påtroppende kunstnerisk leder Bjørn Andor Drage forteller at Vokal Nord har omfattende og ambisiøse planer for 2015. Resultatet av den første av dem kan publikum i Tromsø høre alt under Nordlysfestivalen på nyåret.

– Vi har også tidligere hatt et samarbeid med det russiske tidligmusikkensemblet Pratum Integrum som er det fremste i sitt slag i Russland. Nå har vi et nytt prosjekt på gang. Det skal resultere i fire konserter i Norge hvor vi åpner med en konsert i Tromsø domkirke under Nordlysfestivalen. Så drar vi til Harstad, Barokkfest i Trondheim, som har utvida festivalen med én dag for å få oss inn i programmet, og deretter videre til Oslo. Der gjør vi også live-opptak til en CD med musikken vi fremfører på disse konsertene, forteller Dag Håvard Hanssen.

Uhørt

– Det som er litt spesielt er at vi skal fremføre musikk som ingen har hørt spilt og sunget på mer enn 200 år. Vi har satt på programmet to messer av den italienske barokkomponisten Giovanni Benedetto Platti. Han bodde og virket i Tyskland store deler av sin karriere, og stykkene Miserere i e-moll og Requiem i c-moll dukka opp i samlinga til Grev von Schonborn, og så langt vi vet har de ikke vært fremført på mer enn 200 år før vi nå tar tak i dem, fortsetter Hanssen.

Det er Vokal Nords avtroppende musikalske leder Lone Larsen som dirigerer vokalensemble og orkester i dette prosjektet.

Mer barokk

Og publikum i Tromsø får oppleve Vokal Nord i et nytt barokkprosjekt når vokalensemblet samarbeider med Tromsø Kammerorkester om å presentere Händels «Messias» på to konserter i domkirka før påske.

– Barokk- og tidligmusikk utgjør den ene retninga vi har satsa på i vårt repertoarvalg. Den andre er samiskinspirert nyskrevet musikk og nordnorske folketoner der vi bruker utradisjonelle syngemåter som blant anna joik, overtonesang og kroppsperkusjon, opplyser Dag Håvard Hanssen som har sunget i Vokal Nord siden ensemblet så dagens lys i 1997.

– Vi har nå ute en komposisjonskonkurranse som vil bli avgjort på nyåret, og vi håper at vi kanskje kan begynne å øve på vinnerstykket i februar, fortsetter han.

SATSER: Vokal Nord satser stort. Foto: Steve Nilsen