Beretningene fra juleevangeliet som i kveld ble presentert en fullsatt kirke er nemlig svært annerledes fra slik vi husker dem fra bibelen.

Ber for alle barn

Eirik Junge Eliassen forklarer det ganske så enkelt. ”Gatas evangelium” handler ikke bare om Jesusbarnet, men om alle barn:

- I denne forestillingen prøver vi å vise livet fra en litt uvanlig side, og på den måten finne Jesus på ny. Men i jakten på Jesus kan vi ikke unngå å få opp øynene for alle de andre barna, de deler rollen som Guds barn, og trenger å gjøres bevisst på i juletiden, forteller han.

Modernisert evangelium

”Gatas Evangelium” er en årlig begivenhet, som de siste årene har solgt til fulle konserter. Hvert år bys det på nye tolkninger fra den tradisjonsrike fortellingen fra det nye testamentet.  Årets utradisjonelle beretning utøves med tonnevis av sjarm og kreativitet.

I innledningen til historien blir vi introdusert til kjæresteparet Maria og Josef, i tillegg til en sosionom, en politimann og to forkynnende engler. Derfra spinner historien på velkjente hendelser fra juleevangeliet, omgjort til moderne problemstillinger.

Musikkinnslagene er hyppige, men ikke mindre storslåtte av den grunn. Berit Norbakken Solset med sin nydelige vokal står i spissen for noe som bare kan beskrives som utrolig vakkert.

- Koret er Tromsø Kommune Blandakor, mens bandet er sammensatt av individuelle musikere. Dyktige og erfarne skuespillere, dansere og akrobater medvirker også på scenen. I tilegg har vi et barnekor som er satt sammen av barna til de som er med. Med på lasset har vi mennesker fra 6-70 år. Det er morsomt å skape noe som blir satt pris på og som hjelper en god sak, det er først og fremst hva dette handler om, sier Eliassen.

Pent sammensatt blanding

Blant musikkstykkene er både gamle juleklassikere og representanter fra dagens hitlister. De fremføres av kor, som duett mellom Solset og Eliassen eller som soloopptredener, alle er de like fint fremført. Derfor er det vanskelig å tro Eliassens neste utspill.

- Vi møttes for første gang til øving i dag klokken fem. Vi øver så i tre timer, før vi har forestilling på halvannen time. Det gir en et skikkelig boost til vår egen julestemning, og vi håper det kan gjøre det samme for de som kommer og ser på, sier han.

”Gatas evangelium” er en nydelig tankevekker i en travel førjulstid. Slik som ett av åpningsnumrene ”nordnorsk julesalme” så fint antyder, er jula uutholdelig for de - som i likhet med Josef og Maria – verken har husrom eller varme.

INNLEVELSE: Eirik Junge Eliassen og Berit Norbakken Solset portretterer engelene Gabriel og Mikael
HOVEDROLLENE: Politimannen, Josef og Maria var sentrale for handlingen i evangeliet.
FORTELLER: Forestilligens forteller geleider oss ryddig gjennom hendelsesforløpet.
STORE OG SMÅ: de medvirkende besto av profesjonelle og amatører fra 6-70 år.
FORMIDLER: Musikkinnslagene var mange og mangfoldige under gårdagens forestilling