Vrakrestene etter slagskipet Tirpitz ble torsdag vedtatt midlertidig fredet. Det skriver riksantikvaren i en pressemelding.

Skal hindre plyndring

Det ble også vraket etter krysseren Blücher (Drøbaksundet, Frogn). Samtidig varsler Riksantikvaren oppstart av ordinær fredningssak for begge skipsvrakene.

Årsaken til den midlertidige fredning, er at vrakene er utsatt for plyndring. Nå må det søkes om tillatelse til å dykke innenfor fredningssonen. Med fredningen vil riksantikvaren sikre skipsvrakene som historisk viktige steder og kulturminner fra andre verdenskrig.

Fredningen vil også sikre vrakene som gravminner, og gir ytterligere beskyttelse utover det gravferdsloven gjør.

- Tirpitz og Blücher har stor historisk og symbolsk verdi. Med fredningen ønsker vi å beskytte skipsvrakene mot plyndring, og få dykking ved vrakene inn i ordnede former. Vrakrestene etter Tirpitz og Blücher bør forstås og respekteres som hvilested for de mange som omkom om bord, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran i en pressemelding.

Ble bombet

I år er det 70 år siden det tyske slagskipet «Tirpitz» ble senket.

Tirpitz var, sammen med sitt søsterskip Bismarck, det største skipet i den tyske marinen ved utbruddet av andre verdenskrig. Det ble sendt til Nord-Norge i 1942.  Skipet ble utsatt for bombeangrep fra britiske bombefly og kantret 12. november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø.

Rundt 900 mennesker kan ha omkommet. Siden vraket av Tirpitz ble hogget opp etter krigen, ligger vrakrestene utover et stort område.

Krysseren Blücher sank 9. april 1940 ved Askholmene i Drøbaksundet. Omkring 800 mennesker kan ha omkommet.

Midlertidig vedtak

Fredningen er et midlertidig vedtak. Et slikt vedtak kan fattes dersom et kulturminne er truet. Den midlertidige fredningen gjelder fram til et permanent fredningsvedtak er fattet.

Fredningssaken skal ut på høring, står det i pressemeldingen.