Livet dypt nede i havet rundt Svalbard vinterstid har inntil for få år siden nærmest vært en godt bevart hemmelighet for forskerne. Nå kaster forskere og Polarmuseet bokstavelig talt nytt lys over nye forskningsresultater.

Svart som natten

– Vi har laget utstillingen for å gjøre forskningen tilgjengelig. Vi ønsker at utstillingen skal skape undring om alt vi ikke vet. Dette er bare en liten del av det vi har funnet ut så langt, og forskningsprosjektet vil pågå i mange år, sier marinbiolog Anne Helene Tandberg og Lena Aarekol.

Som besøkende inviteres du inn i et mørkt rom for å oppleve polarnattens spennende liv under vann om vinteren. Et dempet, blått arktisk lys nede ved gulvet og seks små tv-skjermer på den ene veggen, er eneste lyskilder, ellers er alt svart som natten.

Ved hjelp av en liten lommelykt åpenbarer imidlertid polarnattens spennende og fargerike hemmeligheter seg på de andre veggene.

Størst i verden

Forskerne trodde tidligere at alt liv gikk i dvale i den kalde årstiden og at det ikke skjedde noe før lyset og varmen kom tilbake. Et måleinstrument som ble utplassert for fem år siden i Polhavet i ett år avslørte enorm aktivitet under vann.

– Dyreplanktonet beveger seg opp i havet for å spise om natten og ned om dagen. Planktonforflytningen i Arktis er en del av den globale planktonflytningen (opp/ned) som er tilsammen verdens største biomasseforflytning, sier Tandberg.

På utstillingen får man blant annet vite at fuglelivet i Arktis består av mer enn bare rype. Også alkekonge, polarlomvi og teist overvintrer. På utstillingen presenteres blant annet spøkelseskreps, havets varulver, polartorsken – fiskenes Barbie (store eggstokker/testikler), ishavsåten – havets lykkepille (fordi den er full av Omega-3) og krillen – havets potet, i ord og bilder.

Samarbeidsutstilling

Polarmuseet håper utstillingen gir besøkende en spesiell opplevelse av og kunnskap om vinterlivet i polhavet.

– Vi har prøvd å gjøre utstillingen sanselig, med bruk av mørke. Besøkende får låne lommelykt for å se utstillingen, og man må lete etter kunnskap om polarnatta, sier Lena Aarekol.

Utstillingen «Polarnatt», med undertittel «Liv og lys i mulm og mørke», åpnes søndag av UiT-rektor Anne Husebekk.

Reklamebyrået Reibo har designet utstillingen for Polarmuseet, mens forskningsmiljøene ved UiT, Unis, Akvaplan-niva og NTNU har levert innholdet.