Tromsø bakeri produserte i går rundt 25.000 "solboller" - berlinerboller - i anledning soldagen. Det er en økning på 25 prosent fra året før, men allikevel gikk bollene som - ja - varmt hvetebrød.

- Jeg vet ikke om det finnes noen grenser for hvor mange boller man kan selge. Alle skal ha, fra bedrifter til skoler og aldershjem. Dessuten tror jeg det er ganske mange som spiser mer enn en solbolle, sa daglig leder på Tromsø Bakeri, Vidar Wiik i går.

Les også: 25.000 boller var ikke nok.

Dobler kapasiteten

På Pedersens Bakeri & Konditori produserte de ikke mindre enn 15.000 boller i går, som de i hovedsak leverte til Rema 1000.

- Vi hadde nok å gjøre i går, forteller Jan Kåre Pedersen.

- Men til neste år må vi doble solbolle-kapasiteten. I bakeriutsalget vårt på K1 leverte vi 600 boller rundt klokken 15.00, og de forsvant på ett kvarter, forteller han videre.

Les også: Her snikstarter de soldagen.

- En tradisjon

Salgssjef Kjetil Myrbakk i Bakehuset Nord-Norge forteller at de leverte mellom 43.000 og 44.000 solboller på soldagen.

- Det var nok en og annen bolle igjen, men de fleste butikkene ble nok utsolgt, sier han.

Han tror den store etterspørselen skyldes tradisjon.

- Dette er en tradisjon skapt for mange år siden, og solboller er et naturlig innslag på soldagen. Nå begynner også andre byer å se til Tromsø, og forsøker å gjøre noe liknende, forteller han.

Les også: Hilste sola velkommen.

Eier Jan Kåre Pedersen av Pedersens Bakeri og Konditori Foto: Monika Aaserud
Vidar Wiik, daglig leder på Tromsø bakeri Foto: Ståle P. Fremnesvik