Maryon Eilertsen sovnet inn natt til lørdag forrige uke, etter å ha fått komplikasjoner som følge av en hjerteoperasjon. Dødfallet kom som et sjokk på kollegene ved HT, som i en årrekke har jobbet sammen med Eilertsen.

Flere roller

I en alder av 65 var veteranen Eilertsen fortsatt aktiv på scenen, og hadde roller i flere planlagte oppsetninger det neste halvåret.

- Vi må jo finne erstattere for henne, og det arbeidet er i gang. Den neste oppsetningen hun skulle spille i, var "Trollmannen fra Oz". For den fant vi en erstatter uka før Maryon gikk bort. Hun sa selv ifra om at formen var for dårlig, sier teatersjef Nina Wester.

"Trollmannen fra Oz" har premiere på HT 26. februar. Maryon Eilertsen skulle spille rollen som trollmannen, men slik ble det ikke. Hun erstattes nå av Veslemøy Mørkrid, som skal dele scenen med kjente navn som Agnete Johnsen, Anneli Drecker og Kristian Fr. Figenschow jr.

Feiret 40 år

For knappe tre måneder siden feiret Hålogaland Teater at Maryon Eilertsen hadde sitt 40-årsjubileum som skuespiller ved å ta opp igjen publikumssuksessen "Mamma heks". Dette ble Maryons signaturforestilling da hun spilte over to hundre forestillinger av "Mamma heks"tidlig på 1980-tallet, og fulgte opp suksessen i 2014.

De siste forestillingene jobbet hun sammen med sin tidligere ektemann Odd Arvid Eilertsen, som komponerte og fremførte musikken, mens sønnen Nikolai sto for lydproduksjonen.

- Det var også planlagt en oppsetning til av "Mamma heks" etter påske, men den blir naturligvis avlyst. Hun hadde også en rolle i en ny oppsetning til høsten, som det jobbes med å finne en erstatter til, men det er ikke på plass ennå, sier Wester.

En enorm ressurs

Da dødsfallet ble kjent lørdag, beskrev Wester Maryon Eilertsen som en enorm ressurs for teatret og for hele teatermiljøet i nord. I tillegg til sitt virke som skuespiller på Hålogaland Teater i mange år, fungerte Eilertsen også som regissør og tekstforfatter utenfor teateret.

Teatersjefen sier til iTromsø at selv om de fleste praktiske ting nå er løst, er det ikke det som har vært fokus på HT denne uken.

- Det er praktiske ting, som lar seg ordne. For oss er det verste å ha mistet en person som var så viktig for teateret, sier Wester.