Det mener i hvert fall Kulta og Blandakoret Nordaførr som nå setter opp forestillingen «Vi Tromsøfolk».

Det hele er et samarbeidsprosjekt med deltakere helt fra tiårsalderen til godt opp i 70-årene.

– Vi ønsker å forsvare det som har gjort Tromsø til en så fantastisk by som vi har. Vi vil at Tromsø skal fortsette å være en god og inkluderende by for alle, sier Bente Reibo, leder ved Kulta.

Smeltedigel

Ifølge Reibo er det absolutt på sin plass å vise en slik forestilling. Byens renommé - eller byens "sjel" om man så vil - som inkluderende og antirasistisk by er utfordret, mener hun.

– Det er bare å se på samedebatten for noen år siden og Pegida-diskusjonene i dag. Det er helt enkelt skummelt, sier Reibo.

Forestillingen er ment å motvirke de kreftene som ønsker å gjøre byen mindre inkluderende, sier hun. Det skal skje ved å vise hvor viktig påvirkning utenfra har vært for å skape den byen vi kjenner i dag.

Internasjonal by

– Tromsø har alltid vært en internasjonal møteplass med folk fra nær og fjern som har kommet hit: Russere, engelskmenn, hollendere, kvener, samer og nordmenn – alle sammen har betydd mye for byen, sier hun.

Og fortsetter:

– Alle som bor her i byen er en del av en flott Nordkalotten-cocktail, sier hun.

Sang, dans og skuespill

Forestillingen har premiere fredag og er som sagt et samarbeid mellom Kulta og Blandakoret Nordaførr. I tillegg er det flere dansere, og det er leid inn profesjonelle musikere og skuespillere som backup.

«Vi Tromsøfolk» baserer seg på bruddstykker fra flere forskjellige teater- og musikkstykker som har stått på repertoaret til Nordaførr og Kulta.

Det er også hentet innslag fra de forskjellige «Byspillene» som ble vist i forkant av Tromsøs 200-årsjubileum i 1994.

– Det er en forestilling som tar for seg byens historie – helt fra tiden da bjarmene kom hit på 1200-tallet til i dag. Vi viser forskjellige hendelser og historier fra byens historie – og prøver å vise hva de betydde for byens utvikling, sier Reibo.

VIKTIG: Bente Reibo mener at det er nødvending å vise en forestilling som tar for seg Tromsøs historie. Foto: Christer Pedersen
PROFESJONELLE: Det er også hyrt inn profesjonelle musikere og skuespillere til stykket. Foto: Christer Pedersen