Om noen ba meg definere comfort food så ville nok en god og saftig risotto havne veldig langt opp på listen.

Denne uka skal vi lage en variant med «havets frukter» – eller «risotto ai frutti di mare» som italienerne sier; blåskjell, blekksprut og kongereker.

I tillegg krydrer vi risottoen med safran slik at det blir en skikkelig smaksbombe.

Grunn-risotto

1 sjalottløk

1 stangselleri

1,5 dl tørr hvitvin

2,5 dl risottoris

Finhakk løk og selleri. Fres i 2–3 ss olivenolje i en vid panne eller gryte. Når løken har blitt blank legger man i risen og rører godt rundt. Det er viktig at riskornene blir dekket av olje og får frese litt sammen med løk og selleri.

Hell over vinen, la koke opp og senk varmen. La det trekke til nesten all vinen er borte. Tilsett safran i risen.

Nå trenger du cirka 6–7 dl god varm kraft (og du bruker selvsagt krafta fra skalldyrene i neste oppskrift!). Bruk en sleiv til å røre inn en dl av gangen i risen. La kraften koke inn før neste omgang helles over. Når risen nesten er ferdigkokt – det tar ca et kvarter – trekker du pannen til side og rører inn to ss smør og 25–30 g revet parmesan.

Sjømatrisotto

Vi begynner med å koke blåskjellene samtidig som vi lager kraften som risen skal koke i

1 pose ferske blåskjell

1 gulrot

1 stangselleri

1 sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 rød chili

5–6 stilker fra persille

Hakk grønnsakene grovt og fres dem i litt olivenolje. Når grønnsakene har fått litt farge så legg i blåskjell som du har skrubbet. Husk å kun bruke friske skjell! Rør rundt i et halvt minutt før du heller over

2 dl tørr hvitvin

Saften fra 1/2 sitron

2–3 dl vann

Dekk med lokk og la koke i fire-fem minutter (til alle skjell har åpnet seg og er ferdigkokte).

Sil kraften over i en beholder og smak på buljongen. Kast grønnsakene, og rens skjellene for kjøttet som settes til side. Spar seks-syv hele skjell til serveringene.

KJØTT ISTEDEN? Kruttsterk fredags-taco for voksne

Fres 10 kongereker/scampi og 150 g akkarringer i litt olje til de er gjennomstekte.

Miks ris og skalldyr og strø over en «gremolata» – finhakket persille og fint revet sitronskall.

I glassene har du gjerne en tørr hvitvin – eks en Soave.

Buon appatito!