– Vi vil være først inn. Da får vi fine plasser lengst fram, sier Jacob Martinus Østenrød (8).

Sammen med kameraten Erik Nesby (7) og moren hans Linda Nesby har han da også stilt seg fremst i køa som ventet på å slippe inn på Provisoriet på Rådstua Teaterhus. Grunnen til guttenes iver er klar:

– Det høres ut som et bra teaterstykke. Det handler om en gutt som må ta et vanskelig valg mellom å spille fotball og bestevennen sin, forklarer Erik.

Lørdag var siste dag av Vårscenefesten og ifølge Linda Nesby har de to ikke vært på så mye teater tidligere, men de var publikum på et annet stykke tidligere i uka.

Teaterbasillen

– Nå er de bitt av teaterbasillen. Variasjon er bra både for store og små og det kan kanskje bli litt mye Minecraft, sier hun og ler.

Stykket «Balladen om et paddetryne» er et annerledes teaterstykke som spilles rundt publikum og mangler fullstendig kulisser. Monologen spilles av Jonas Delerud som med små, men effektive virkemidler forteller en rørende historie om to bestevenner som glir fra hverandre. Martin er ny i byen og oppfattes som en sossegutt og søring, mens Simon er en einstøing med sære interesser. De to blir bestevenner inntil Martin må velge mellom å være populær fotballspiller eller bestevenn med mobbeofferet Simon som blir kalt for Paddetryne.

Delerud fikk både store og små til å le av en historie som tar for seg mange viktige temaer som mobbing, feighet, skam og fotball.

– Jeg tror grunnen til at stykket taler til både store og små er at vi alle har en Martin og en Simon i oss. Også kan man kjenne seg igjen i det å vokse opp. Det er både herlig og grusomt samtidig, sier Delerud.

Han har vært med på å utvikle den sterke historien som først ble spilt Teatret Vårt, regionteateret for Møre og Romsdal.

Fantasi

– Det var fint og morsomt også fikk vi bruke fantasien, sier Jacob og Erik etter stykket.

Også Isadora Haugen Malstad (8), Orlando Haugen Malstad (11) og Esten Bøifot Andersen (12) hadde en fin opplevelse. Esten reagerte særlig på måten Martin behandlet bestevennen Simon på.

– Jeg hadde blitt sint hvis jeg var Simon, sier han.

– Skuespilleren var god til å spille forskjellige folk og på å etterligne dialekter, sier Orlando.

Når journalisten spør om de er ofte på teater, trekker de på svaret til mamma Liv Hanne Haugens forferdelse.

– Neeeei, ikke så ofte, sier Isadora og Orlando.

– Jo, vi er jo ganske ofte!?!, forsøker mamma seg.

– Jeg hadde egentlig ikke så lyst til å gå på teater i dag siden det var så fint vær, men når vi først kom hit var det veldig bra, forklarer Orlando.

Sannsynligvis virket det mer forlokkende å spille fotball enn å se på teater om fotball for en fotballfrelst elleveåring. En ting er i hvert fall sikkert: «Balladen om et paddetryne» holdt ungene fengslet fra start til slutt.

FASCINERTE: Skuespiller Jonas Delerud holdt både store og små fengslet gjennom hele stykket om Simon Paddetryne.
LIKTE STYKKET: Orlando (11) og Isadora (8) Haugen Malstad og Esten Bøifot Andersen (12). FOTO: ÅSGEIR JOHANSEN