«Flagg Tromsø 2015–2020» er tittelen på prosjektet som presenteres for hele byen fra flaggstanga i Museumsparken.

– «Flagg Tromsø» er et utendørs flaggprosjekt kuratert av Randi Grov Berger. Prosjektet presenterer seksti internasjonale kunstnere som har blitt invitert til å lage egne flagg. Tromsø Kunstforening tar i bruk Museumsparkens flaggstang og vil reise et nytt flagg hver måned fram til 2020, opplyser Hanne Gudrun Gulljord, formidler og kurator ved kunstforeninga.

Tromsø Kunstforening skal sammen med kurator for prosjektet gi oppdrag til flere kunstnere fra regionen med å lage nye flagg i denne perioden. Flaggene vil senere bli vist også i andre byer.

Identitet

– Prosjektet tematiserer statsborgerskap og stiller spørsmål om identitet og nasjonalitet. Flagg er sterke symboler på makt som blir brukt i både krigføring og feiring, med mange ritualer knyttet til seg. Den symbolske verdien i å reise eller brenne flagg er nærmest universell, sier Hanne Gudrun Gulljord.

– Bruken av farger og symboler i flagg har en lang og kompleks historie, som er studert i feltet vexillologi. Kunstnerne som er involvert i dette prosjektet tar stilling til disse problemstillingene når de utforsker flagg som medium, parallelt med at de inkluderer temaer fra sine individuelle kunstneriske praksiser, fortsetter hun.

Forhistorie

Flaggprosjektet så først dagens lys i Bergen hvor kuratoren Randi Grov Berger arbeider ved et galleri som heter Entré Bergen. Det skjedde i 2012. Det er senere blitt videreført i bygda Nesflaten i 2013. Samme året ble det også presentert i New York City som en del av utstillinga «Performa 13». I 2014 var prosjektet i Kunsthall Stavanger, hvor publikum ble invitert hver søndag til å delta når et nytt flagg ble reist.

Nå i «flaggmåneden» mai er det kunstneren Rosa Barbas flagg «Outwardly from the Earth’s Centre» som vaier på stanga i Museumsarken. I juni erstattes det av «Quadrant Alpha A» av Javier Barrios fra gruppa «Area G-3». Ut året følger Are Blytt med «Untitled (Hortencia», Marco Bruzzone med «Hanging Coffee», Danilo Correale med «Venture Capital», Espen Dietrichson med «Untitled Flag», Lars Korff Lofthus & Leander Djønne med «BEARded AXE» og Ida Ekblad med flagget «Knotted Petiole» i desember.

I de to foregående månedene er det vist flagg av Jørund Aase Falkenberg og Azar Alsharif.

FLAGGMÅNED: I «flaggmåneden mai» er det flagget «Outwardly fram the Earth’s Centre» av kunstneren Rosa Barba som skal vaie på flaggstanga i Muségata. Foto: Helge Matland