Mikalsen har sjøsamiske røtter, og går for tiden på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg.

Hun jobber både med video, videoinstallasjoner, skulpturer og musikk og er i år valgt som årets unge kunstner på urfolksfestivalen Riddu Riđđu.

Synliggjøring

"Riddu Riđđu Festivála ønsker å være en tilrettelegger for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. I samarbeid med Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge tildeles en ung kunstner et stipend på kroner 25 000 kroner", skriver festivalen i en pressemelding.

- Elina er alt det vi ser etter i et ungt samisk talent. Hun leverer kunst som oppleves moderne samtidig som den i stor grad tar utgangspunkt i den sjøsamiske kulturen og historien, sier festivalsjef Karoline Trollvik i pressemeldingen.

Språk og identitet

Mikalsen opplevde det som en stor ære å bli valgt ut som årets unge kunstner.

- Dette er bygda som min familie kommer fra, og jeg har vært på Riddu Riđđu siden jeg var veldig liten. Jeg ble både overrasket og fantastisk glad da jeg fikk beskjeden, sier hun til iTromsø.

- Jeg har tenkt til å bruke en del av stipendet på å utvikle ny musikk, på å virkelig få sette av tid til å jobbe med det. I tillegg har jeg lyst til å jobbe fram mot en utstilling som jeg har tenkt at skal handle om språk. Eller om det å ikke ha noe språk og hva det har å si for utviklingen av identitet, forteller hun, og utdyper:

- Selv er jeg jo en fornorsket sjøsame, og jeg kan ikke snakke samisk flytende. Det er noe som jeg hele tiden kommer tilbake - følelse av å ikke kunne uttrykke seg på sitt eget språk.

Riddu Riđđu arrangeres fra 8. til 12. juli i Manndalen i Kåfjord kommune.