LUNHEIM: Sommeren er - nesten - her og jeg har ikke lyst til å sitte hjemme når godværet slår til.

Siste delen av mai og begynnelsen av juni er en flott turtid - snøen er borte, myggen har ikke kommet ennå - og temperaturene begynner å nærme seg det behagelige.

Å dra på tur krever imidlertid en god matpakke og for min del er en god sandwich en skikkelig vinner i sekken.

MER SOMMERMAT: Franske supersalater

I dagens matspalte skal vi lage to «super-blingser» - en klassisk engelsk biffsandwich og en italiensk grillet ciabatta med kylling.

Begge to fungerer dessuten utmerket som en lett middag hjemme.

Steak Sandwich

2 løk

50 gr brun farin

0,75 dl rødvineddik

25 gr smør

Smelt smør og sukker i en teflonpanne. Legg i grovt skivet løk i pannen og la det surre i tre-fire minutter på hver side. Løken skal bli lyst gyldenbrun - da heller du over eddik og legger på lokk. Kok under lokk i 30-40 min til løken faller helt sammen. Da tar du av lokket og lar væsken koke inn i løken.

MER "BRØDMAT"? Fargerike burgere

Beregn 100 gr biff per pers - gjerne flatbiff, ytrefilet eller entrecote

Grill biff i en panne eller på utegrillen. Sett til side i fem minutter når den er ferdig.

Skjær to rause skiver landbrød per pers og grill skivene lett

Bland sammen 3 ss engelsk eller svensk sennep og 3 ss pepperrot.

Smør en av brødskivene med dressingen. Legg på 2-3 revne salatblader (isberg eller hjertesalat), biff skjært i tynne skiver (og eventuelt tynne skiver av brie-ost).

Topp med den kandiserte løken og legg brødskive nr to øverst. Pakk inn i matpapir og ta med på tur - eller spis direkte.

Ciabatta alla griglia

1 kyllingfilet per pers

1 aubergine skjært i skiver på langs

1 stor tomat i tynne skiver

1 kule mozzarella i skiver

1 neve ruccola

3 ss grønn pesto

Salt, pepper og olivenolje

Skjær kyllingen som «butterfly» og bank den flat. Grill eller stek den raskt.

Strø salt og olivenolje på aubergineskivene og la ligge i fem minutter før du griller dem myke.

Del en god ciabatta på langs og grill på snittsiden. Smør med pesto på underdelen og legg på skiver av tomat, mozzarella, aubergine og strimler av kylling. Topp med ruccola, salt, pepper og litt olje.

Legg på «lokket» og press sammen i ett minutt.

God tur!