Lørdag åpner årets bachelorutstilling fra Kunstakademiet, i år med navnet «That peculiar sound that wakes you in the morning, that specific memory you can't erase» på Kurant.

– Den overordnede tematikken for utstillinga kan kanskje sies å være minner, sier student Simon Daniel Tegnander Wenzel.

– Det handler om opplevelser og inntrykk, og hva som fester seg, legger Simon Gran Danielsson til.

Les også: Kunst på Olavsvern.

Verker

Utstillingen er satt sammen av Wenzels lydskulpturer - laget som malerier i glasskiver, Danielssons skulpturer med utgangspunkt i byrommet, Madelen Eliassons videoer og broderi som henger sammen med en interesse for historie, minner og det som har vært, Shameer Nyland Kinniyas drømmeaktige og surrealistiske 3D-iscenesettelser presentert som bilder i bokser og Marsil Andjelov Al-Mahamids skulpturer, broderi og videoer, alle med tilknytning til hjemlandet hans Serbia.

– I tillegg gir vi ut en vinyl og en publikasjon med tekster relatert til arbeidene våre som sammen med utstillingen utgjør en helhet, forteller Wenzel.

Les også: Bygger "hotell" på Kurant.

Kompilasjon

Denne vinylen og publikasjonen vil være å kjøpe både under utstillingsåpningen, og etter.

– De siste årene har studentene laget en kompilasjon av bachelorutstillingen sin, og vi ville gjøre det samme, sier Eliasson.

Det var en av professorene på akademiet som foreslo en publikasjon, og studentene tenkte da på hvordan de kunne gjøre det på en ny måte.

– Denne publikasjonen spares gjerne på, og vi tenkte at vinyl har blitt et populært samlingsobjekt. Det har blitt mer enn bare en måte å spille musikk på, legger Danielsson til.

– Det var faktisk vinylen som ble starten og rammeverket for utstillingen. På den er alt fra minimal elektronika til hip hop, field recordings og lydkollasjer.

Les også: - Usannsynlig med hoftespising.

Organisk

Selv om de fem studentenes arbeider ikke henger sammen, skal de presenteres organisk, og ikke separat som tidligere år. Allikevel skal ikke verkene forstyrre hverandre.

– Vi har alle hatt forskjellige utgangspunkt, men har allikevel prøvd å få til en sammenheng, forteller Eliasson.

– Det har konstant vært en åpen dialog om hvordan ting skulle presenteres, sier Kinniya.

Selv om alle kunstnerne har hatt utstillinger tidligere - både med akademiet, og utenfor, er de enige om at det er noe spesielt med bachelorutstillingen.

– Den er større og mer ambisiøs. Det er den siste utstillingen man har på Kunstakademiet, og mange tenker på den fra de begynner, sier Kinniya.

– Dessuten er det jo det siste store man gjør som gruppe sammen. Det er en fin avslutning, mener Eliasson.

Etter utstillingsåpningen 30. mai er det fremdeles mer på programmet fra kunststudentene. 10. juni arrangerer de byvandring med Danielsson. 13. juni er det lytte-session, performance og konsert.

Les også: Sjokk-kunst fra Tromsø-kunstner.