Fredag går tidenes andre musikkfestival fra Sommerlyst ungdomsskole av stabelen. Festivalen elevene lo av da læreren foreslo at dette kunne gjøres.

– Det var helt urealistisk at noen få elever på en ungdomsskole skulle gjøre det samme voksne får betalt for å gjøre. I alle fall i denne skalaen, sier Hans Marius Mikkelsen (16) som er bookingansvarlig for festivalen.

For det var i fjor det hele startet da en av lærerne foreslo at det var mulig å arrangere en musikkfestival på Sommerlyst.

Større budsjett

Et lite halvår senere sto blant annet Honningbarna og Kråkesølv på scenen. Helt surrealistisk, ifølge ungdommene.

– Vi fikk god hjelp fra Buktafestivalen og kommunen klarte vi å lage en festival i vår egen skolegård med en publikumskapasitet på 1.000 mennesker, sier Mikkelsen som forteller at budsjettet da var på 140.000 kroner.

I år har de fått enda mer penger og programmet er ikke akkurat uinteressant i år heller. På plakaten finner man blant annet Sondre Justad, Kaveh, Red Headed Sluts, Ondt Blod og Resirkulert.

Slipper EP

– Resirkulert slipper faktisk sin debut-EP samme dag som vår festival. Det er ekstra stas, sier Mikkelsen som forteller at klassekameratene har lært mye siden i fjor.

Denne gang ønsker de ikke å gå på de samme smellene som i fjor. Da ble det fort 12–15 timers arbeidsdager på de fire.

– Vi er tidligere ute med alt og vet hva vi får til når det begynner å bli dårlig tid, sier Kaisa Rundberg (16) som er en av lederne av festivalen.

– I fjor når Honningbarna sendte SMS om at de var på vei opp med fly slo det meg at dette skjer virkelig, sier Rundberg som igjen kjenner på nervene foran arrangementet.

Uvurderlig erfaring

– Vi søker penger, vi drar i møter, vi bestiller scene og lys, kommunisere og organisere alt som skal til for å få en festival på plass. Det er veldig kult å kjenne på ansvaret for noe som betyr noe, sier Rundberg som understreker at de ikke er alene om dette.

– Vi er over 50 stykker som skal få dette til. Nå er dette vårt siste år på Sommerlyst, men dette er kommet for å bli. Jeg skal i alle fall tilbake for å besøke festivalen til neste år. Jeg gir nok aldri helt slipp på dette, sier Rundberg.

GJENGANGERE: Tromsøbandet Red Headed Sluts spilte også i fjor på festivalen. Foto: Kent-Einar Myreng Foto: Kent-Einar Myreng
YNDLINGER: Storfjordbandet Resirkulert slipper EP samme dag som de spiller på SUF. Foto: Kjetil Nielsen Skog