Høstens konserter har et stort spenn både i sjanger og format – fra fire til nærmere 400 på scenen.

– I det store formatet er symfoniorkesteret i sving, og da byr vi på alt fra opera og ballett, til filmkonsert og symfonisk musikk. I den siste kategorien gleder vi oss til å feire to nordiske komponistjubilanter i oktober; Jean Sibelius og Carl Nielsen. På programmet står Sibelius’ 5. symfoni, Nielsens populære Helios Overtyre, og Elgars cellokonsert med Jakob Koranyi som solist. Det blir en festkonsert av de sjeldne, og det kan være lurt å sikre seg billetter allerede nå, sier kommunikasjonsansvarlig i NOSO, Ingvild Amdal Myklebust.

Besøk Gaiden for å se hva som skjer i Tromsø!

Aktivt symfoniorkester

I august og september vises Chaplins «The Kid» og «City Lights» med live symfoniorkester, under henholdsvis Nordland Musikkfestuke i Bodø og Stumfilmdager i Tromsø.

Lenger ut på høsten trekker symfoniorkesteret igjen ned i orkestergrava for å være del av to store satsinger på opera- og ballettfronten.

– «Nora – too late» er en nyskrevet opera med musikk av den kvinnelige, kinesiske komponisten Du Wei og libretto av Jon Fosse. Vi er stolte over at Fosse debuterer som operalibrettist med oss – og med et så grensesprengende prosjekt. Han tar for seg den ikoniske karakteren Nora fra Ibsens «Et dukkehjem» og belyser henne fra en helt ny vinkel. I tittelrollen har vi tromsøsangeren Angelica Voje, forteller Amdal Myklebust.

I desember setter NOSO opp den komiske familieballetten «Coppelia» både i Bodø og Tromsø, i Tromsø i samarbeid med danseseksjonen på kulturskolen.

Mer intimt

Det blir også konserter i mindre skala. Her i Tromsø åpner konsertsesongen med besøk på Skihytta og hos Bryggejentene i Ersfjordbotn. I høstens program fremføres kammermusikk av blant andre Janácek, Grieg, Mendelssohn, Schnittke og Prokofjef. I Janácek-konserten medvirker også skuespilleren Kristian Fr. Figenschow med tekstfremføringer.

– Kunstnerisk leder Henning Kraggerud har to spennende produksjoner med kammerorkesteret. Piazollas «Årstider» fremføres med nyskrevne tekster av Kjartan Fløgstad, og vi har også med Valeria Neira Lillebjerka på bandoneon i et heftig møte mellom argentinsk musikk og et arktisk orkester, sier Amdal Myklebust.

FIGENSCHOW: Kristian Fredrik Figenschow jr. er med som tekstleser i Janáceks «Intime brev». Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
FILMMUSIKK: Symfoniorkesteret spiller live til Chaplin-filmen «Byens lys».
FLØGSTAD: Kjartan Fløgstad har skrevet tekster og fremfører dem til Piazzollas «Årstider». Foto: Bård Borch Michalsen Foto: Bård Michalsen