22-åringen fra Kroken i Tromsø har danset siden hun var seks år gammel. Etter å ha vært innom både ballett og hip hop satser hun i dag på moderne dans.

I 2011 var hun avgangselev ved danselinja på Kongsbakken og flyttet deretter til Stavanger for å satse videre på dansingen.

– Jeg bestemte meg for å ta et fireårig dansestudie med integrert PPU slik at jeg også kan bli danselærer, sier Borch.

Tildelt legat

Nå er hun uteksaminert som dansepedagog og utøvende danser ved Universitetet i Stavanger, og mandag var hun hjemme i Tromsø – med et kunstnerstipend i bagasjen.

– Skolen har hvert år et legat som de deler ut til en eller to avgangsstudenter som har utmerket seg og oppfyller bestemte kriterier, forteller 22-åringen.

I år ble legatet på 25.000 delt på to og tromsøjenta ble tildelt den ene halvparten.

– I utgangspunktet kan man bruke det på hva man vil, men jeg føler jeg må øremerke det til dansingen. De gir stipendet til studenter som tar dansingen seriøst, er motiverte og ønsker å satse innenfor dans i fremtiden, forklarer hun.

Viktig drahjelp

Borch har valgt å bruke pengene på å flytte til Sydney for å danse.

– Jeg har fått ett års jobbvisum og reiser i midten av juni. Jeg har ingen kontakter innenfor dans der, men jeg skal jobbe for å få en fot innenfor miljøet og vise meg fram for lokale profesjonelle, sier den flytteklare tromsøjenta.

– Hva har tiden ved danselinja på Kongsbakken hatt å si for deg som danser?

– Det har hatt alt å si. For det første hadde jeg ikke kommet inn på bachelorstudiet uten danseerfaringen derfra. Det har også hatt mye å si for utviklingen min, og ikke minst for at jeg fant ut at jeg skulle bli danser. Det er lærerne på Kongsbakken vgs. og Kulturskolen i Tromsø som har hjulpet meg fram, konstaterer hun.

Stor utvikling

Miriam Riise Bait var Borchs kontaktlærer ved Kongsbakken vgs. i 2011 og husker godt den tidligere eleven ved danselinja.

– Jeg husker Ina som en hardtarbeidende og blid jente, som hadde stor utvikling de tre årene hun var hos oss. Vi var veldig glade for at hun kom inn på Universitetet i Stavanger, og det høres veldig spennende ut at hun nå flytter til Sydney. Det er ikke så mange av elevene våre som har vært der for å danse, sier Bait.

– Hvor mange av elevene deres er det som satser for fullt på dansingen etter at de går ut av skolen?

– Vi har gode prognoser. I fjor gjorde vi en opptelling og fant ut at omtrent 50 prosent av alle som går ut har gått videre med dans i en eller annen form. Men av dem som har tatt utdanning innenfor dans ligger tallet på rundt 30–40 prosent.

– Stolte

Ifølge Bait føler likevel de fleste elevene at de har hatt stor nytte av danselinja i andre jobber – fordi de blir godt kjent med kroppen sin, og blir trygg på seg selv og foran forsamlinger.

– Vi er selvsagt ekstra stolte av dem som går videre med dans, og Ina er en av dem som representerer danselinja og Nord-Norge, sier læreren.

Hun legger ikke skjul på at det kreves mye for å lykkes som danser, uansett hvilke ambisjoner man har.

– Man ha selvdisiplin og evnen til å motivere seg for å dra på auditions, til tross for at man møter motgang. Mange dansere skaper også sine egne prosjekter, sier Bait.

Vil leve av dans

– Ina har jeg troen på og jeg ønsker henne lykke til. Hun har bein i nesa og jeg tror Sydney kommer til å bli tøft, men også veldig gøy for henne, fortsetter danselæreren ved Kongsbakken.

22-åringen fra Tromsø håper at hun skal kunne leve av dansingen.

– Jeg ser på arbeidsmuligheter både som danser og som pedagog, men jeg håper å få det til som danser i første omgang, så kan jeg heller ha pedagogikken å falle tilbake på, sier tromsøjenta.

I utgangspunktet skulle hun bygge videre på dansekarrieren i Europa, hvor moderne dans er godt etablert.

– Men så endte jeg opp med Sydney i jakten på nye opplevelser. Jeg er åpen for det meste og nå ser jeg fram til å hente inspirasjon fra Australia, sier hun.

HJEMME: Ina Margrethe Borch nyter sommeren i Tromsø.