Lørdag inviterer NODA til bakgårdsfest i sin nye bakgård i Grønnegata. Da Comfort Hotel Xpress Tromsø ble oppført, skapte dette et bakgårdsrom, som senteret nå vil utnytte.

– Her skal vi også starte et prosjekt med å satse på bakgårder i Nord-Norge, forteller leder for NODA, Michele Widerøe.

Les også: Redesignet gamle leker.

Lokal design

På markedet skal Mathallen by på lokal mat, lokale designere skal selge varene sine, det skal være musikk og det blir utstilling og foredrag i regi av Byutvikling Tromsø kommune.

– Vi ser at bakgårder utgjør et verdifullt tilskudd til byens offentlige rom, der man kan skape opplevelser, næring og aktivitet. De kan være en økonomisk ressurs for næringsdrivende og gårdeiere og de kan være en møteplass for folk. Men i dag er ikke bakgårdene i bruk, sier Widerøe.

Les også: Vil selge lokal design.

Nytenking

Det vil NODA endre på. De mener nemlig at bakgårder har langt større nytte enn å være snødeponi, parkeringsplass eller et sted man plasserer søppelkasser.

– Man ser gjerne ikke mulighetene som finnes i bakgårder, og vi ønsker å inspirere til nytenking. Vi skal fremover ha workshops, utstillinger og debatter i ulike bakgårder i nord, forteller hun.

– Bakgårder er en del av byens rom og vi burde bruke byen på en bedre måte. Vi vil fokusere på arkitektur som ramme for et godt liv – særlig i sentrum.

Les også: Byr på industrisafari.

Inspirert

Inspirasjonen til prosjektet kommer fra et prosjekt i Skien for noen år siden.

– Der utviklet de bakgårder ved hjelp av kunst. Før var de bare et sted man gikk forbi, mens det nå er både teater og kafeer i bakgårdene, forteller Widerøe.

Les også: Skal finne det typisk nordnorske.