I sommer har kokkelærlingene Jon Erlend Matre, Madelen Rollan og Elise Lorentsen overtatt matspalta. De tre restaurantspirene har fått utfordringen om å lage en nordnorsk meny som «alle» kan lage.

Forrige uke lagde Madelen «knust egg med laks i lunt rede» til forrett.

Denne uka vil vi få første hovedrett, en lekker grillet langefilet med sommerkål, asparges, bakte poteter og smørsaus.

- Egentlig var det sommerkålen som var utgangspunktet. Jeg har bygget opp hele retten rundt kålen og lagt til det jeg tror passer, sier han.

At det ble lange som havner på grillen er tilfeldig, sier han.

- Man kan bruke alle typer hvit fisk. Jeg hadde gjerne tatt brosme ettersom den har så fin hummersmak, sier han.

Grillet fisk med sommerens tilbehør

700 g – 800 g hvit fisk – uten skinn.

600 g nypoteter, i båter

½ løk, grovkuttet

1 bunt asparges, skrelt

1 nykål, kuttet grovt

150 g bacon i terninger

½ dl fløte

Saften av ½ sitron

160 g smør i terninger

Olje, salt, pepper, gressløk eller andre urter du har tilgjengelig

Skjær fisken i porsjonsstykker og salt den godt på alle sider. Det skal være ett tykt lag med salt, slik at litt av vannet trekker ut og fisken blir fastere. La den ligge i 30 min, mens du forbereder det andre.

Ha potetene, løken, litt olje, salt, pepper og eventuelt noen urter i aluminiumsfolie. Stek det i ovnen på 180 grader, eller på grillen, i omtrent 30 min.

Stek baconet til det blir sprøtt i en kasserolle. Rett før servering har du nykål, litt smør og olje i, og surrer det til kålen blir litt mør. Smak til med salt og pepper.

Skyll fisken i vann og tørk den godt. Ha på litt salt og pepper på begge sider, samt olje på skinnsiden. Stek den på høy varme i panne, eller på grillen, med skinnsiden ned. Ikke rør på fisken før den begynner å slippe panna eller grillrista igjen. Legg den med stekesiden/grillsiden ned i en ildfast form. Sett formen i ovnen på 180 grader i 6-7 minutter. Da blir fisken gjennomstekt, men ikke tørr.

Stek så aspargesen i ett par minutter, med litt olje, salt og pepper. Aspargesen kan også grilles, om du ønsker det.

Kok fløten inn til halvparten, og begynn å piske inn terninger av smør. Pisk inn litt og litt av smøret. Ha så i ønsket mengde med sitron. Smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker etter at fløten er kokt ned, da kan den skille seg. Ha i litt gressløk eller andre urter rett før servering.