De tre siste ukene har vi fått servert god nordnorsk sommermat laget av de tre kokkelærlingene Madelen Rollan, Jon Erlend Matre og Elise Lorentsen. Vi har fått servert egg og laks til forrett, grillet lange til første hovedrett og grillet svinekjøtt til andre hovedrett.
Nå er altså den store finalen her, og de tre kokkespirene slår virkelig på stortromma med sin dessert – en lekker rabarbrapai, hjemmelaget vaniljeis og en bringebærcoulis.
Vel bekomme!
Rabarbra pai
Til bunnen: 125 g smør, 200 g hvetemel, 2 ss vann, litt kanel
Til fyllet: 750 g rabarbra, 250 g sukker, 2 ss maisenna
Til toppingen: 125 g hvetemel, 50 g brunt sukker, 25 g vanlig sukker, 1 ts vaniljesukker, 100 g smør
Kna hvetemel og smør sammen, tilsett kaldt vann og bland det godt til en jevn deig. Dryss over kanel. La deigen stå kaldt i cirka 30 minutter.
Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Forstek bunnen på 200 °C i 12–15 minutter til den er litt gyllen.
Skrell og kutt opp rabarbraen i små terninger, bland med sukker og maisenna og ha oppi pai bunnen.
Bland sammen toppingen og ha det oppå paien og stek i ovnen i cirka 30 min til toppingen er sprø.
Kremis
4 egg, 150g sukker, 5 dl kremfløte, 1 vaniljestang
Pisk kremfløte til tynn krem og pisk egg og farin til luftig eggedosis
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene og tilsett i eggedosis
Bland kremen forsiktig med eggedosisen, fyll massen i former og sett i fryseren (eller i ismaskin om du har det).
Rør i massen ofte til isen er frossen for å unngå krystallisering
Bringebærcoulis
150g frosne bringebær, 0,75 dl sukker, 0,5 dl vann
Kok opp vann og sukker
Kjør bringebærene i food processor i lag med sukkerlaken og sil sausen
Smak til med litt melis hvis sausen blir for syrlig