Gjennom ni oljemalerier tar Brox Nilsen (34) betrakteren med inn i en verden som preges av surrealisme og fremmedhet men også gjenkjennelse – i en blanding av dypt alvor og humor.

– Jeg er veldig glad for å få denne muligheten til å eksponere min kunst. Her på The Edge kan jeg nå mange mennesker, både hotellgjester og lokalbefolkning, som ellers ikke ville fått muligheten til å se disse bildene, sier Susann Brox Nilsen.

– Tromsø har mange kunstnere, men det er ikke mange gallerier i byen hvor det er mulig å stille ut det vi arbeider med, så det er flott at The Edge satser på å presentere arbeider av kunstnere med lokal tilknytning, legger hun til.

Sitt andre hjem

– Temaet for utstillinga er drømmer, både dagdrømmene vi kan flykte inn i fra en stressende hverdag, og drømmene som kommer til oss om natta og som vi ikke har samme kontroll over som dagdrømmene, sier Susann Brox Nilsen.

Og når hun kaller et av bildene sine «My Second Home», så er det nettopp dagdrømmene hun sikter til.

– Jeg er flink til dagdrømme. Dagdrømmene er viktige for meg, sier hun.

Drømmetyding

Hun forteller at hennes store interesse for drømmer kom etter at hun skrev ei oppgave om drømmetyding mens hun var student.

– Drømmene kan si veldig mye om hvordan vi har det i livene våre. Det samme kan man også si om øynene. De speiler gjerne hvordan et menneske har det med seg selv; de viser hvilken sinnsstemning et menneske er i, sier hun og henviser til bildene sine hvor det uten unntak er via stor oppmerksomhet til de ulike figurenes øyne – enten det er mennesker eller dyr som er motivet.

– Du kan lete etter deg selv i dine øyne, sier Susann Brox Nilsen.

Produktiv

Utstillinga har også gjort henne mer produktiv enn hun vanligvis er.

– Tidligere har jeg gjerne brukt flere måneder på et bilde. Bortsett fra to bilder har jeg malt alt som vises her spesielt for denne utstillinga, og jeg har hatt tre og en halv måned på meg. I et slikt tempo har jeg aldri malt tidligere, sier Brox Nilsen som deler arbeidstida si mellom jobb på Glasshytta Blåst og maleriene med omtrent like store deler på hver.

Dagdrøm: Susann Brox Nilsen stiller ut oljemaleri på Clarion Hotel The Edge. Her med bildet «My Second Home» hvor dagdrømmer er temaet.Alle foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
REISA: «The Journey» er tittelen på dette bildet med livsreise som tema. Foto: Helge Matland
MORFEUS: Morfeus, som sov på ei seng av røde valmuer, var drømmenes gud i den greske mytologien. «Morpheus’ Garden» er tittelen på dette maleriet. Foto: Helge Matland