Både på Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Opera er det scenekunstnere relatert til Tromsø å finne om man leser høstprogrammene. Blant anna er det hele fire tidligere teatersjefer fra Hålogaland Teater på rollelistene til stykker som har première eller spilles på Oslo-scener i tida fram mot jul; Bernhard Ramstad, John Sigurd Kristensen, Nils Johnson og Iren Reppen.

Et par av dem spiller også i ei forestilling som Riksteatret tar til Tromsø. Både Reppen og Kristensen har roller i Ibsens «Samfunnets støtter» i Peter Langdals regi som har première i Riksteatrets lokaler i Nydalen 11. september, men som senere skal ut på turné og spilles i Tromsø 27. november. Per Christian Ellefsen og Martin Lotherington er andre kjente navn på rollelista.

Lurer du på hva som skjer i Tromsø? Sjekk ut Gaiden

Tar regien

Tromsøregissøren Sigrid Strøm Reibo er blitt en ettertrakta regissør for både teater og opera etter at hun avslutta si utdanning i Moskva. Denne høsten setter hun opp ny russisk dramatikk på Det Norske Teatret; «Fulle folk» av Ivan Vyrypaev med première 8. oktober. Vyrypaev er en av de mest kjente dramatikerne innen russisk samtidslitteratur. Strøm Reibo har selv oversatt stykket.

Med seg på scenen har hun blant andre Bernhard Ramstad, Gjertrud Jynge og Joachim Rafaelsen som alle burde være velkjente fra teaterscenen i Tromsø.

En annen lokal regissør, Cecilie Mosli har ansvaret for Nationaltheatrets oppsetning av «Helikopter» av den amerikanske dramatikeren Angela Betzien. Her gjør også tromsøskuespilleren Kingsford Siayor sin hovedstadsdebut etter i mange år å ha hatt Trøndelag Teater som sin faste scene.

Teatermusikk

Teater er ikke bare skuespilleri. Musikken er ofte et vesentlig element i helheten som presenteres for publikum. Også på dette området er tromsøartister sterkt involvert.

Under Festspillene i Bergen i mai debuterte elektronika-duoen Röyksopp med Thorbjørn Brundtland og Svein Berge på teaterscenen sammen med skuespillerne Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr fra Nationaltheatret med ei festspillforestilling basert på absurd Kafka-komikk. Nå i høst skal «Kafka vs. Röyksopp», som fikk gode kritikker etter forestillingene i Bergen, spilles på Nationaltheatret. Forestillinga er basert på et knippe av Kafkas tekster som er blitt bearbeida av Harr, Harald Eia og Nadina Bouhlou, og publikum får oppleve Kafka i møte med Röyksopps nyskrevne musikk.

Kafkas tekster rommer et stort mørkt alvor, men er samtidig svært humoristiske, mener Svein Berge i Röyksopp.

Duoen er opptatt av at musikk, skuespill og tekst skal utfylle hverandre. Bandkollega Torbjørn Brundtland tror publikum vil kjenne igjen lyden av Röyksopp, og musikken er en viktig kunstnerisk drivkraft i forestillinga.

Furebotten og Bruvoll

I vår hadde Det Norske Teatret première på ei forestilling basert på Maria Parrs ungdomsboksuksess «Tonje Glimmerdal» Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll fra Hekla Stålstrenga fikk i oppdrag å skrive musikken til dramatiseringa.

6. november er det nypremière på forestillinga på teatrets hovedscene hvor Bernhard Ramstad spiller Gunvald, Tonje Glimmerdals bestevenn, gudfar og felespiller. Hovedrollen har Kjersti Dalseide.

«Carmen»

Er man først inne på dramatikk og musikk, så er det få andre plasser musikken spiller større rolle enn på operascenen. Der kan publikum fra 2. oktober oppleve sopranen Hamida Kristoffersen som Michaëla i Bizets «Carmen» i Calaxito Bieitos kritikerroste oppsetning hvor Carmen synges av Katarina Bradic.

Hamida Kristoffersen har studert med Anne-Lise Sollied Allemano ved Musikkonservatoriet i Tromsø. For to år siden var hun

finalist i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. Hun er nå engasjert ved operahuset i Zürich.

Fortid og framtid

På Nationaltheatret har Tyra Tønnesen regien på slektskrøniken «Julemiddag» hvor hennes mann og tidligere HT-sjef Nils Johnson er en av skuespillerne. Première 26. november.

Heidi Goldmann, opprinnelig fra Tromsdalen og tidligere HT-skuespiller, medvirker i «Strategier for en lysere framtid» av Fiona Mergel, ei forestilling som karakteriseres som en pre-apokalyptisk romantisk komedie. Regissør er Angelina Stojcevska. Urpremièren finner sted i Malersalen 12. september.

GJENSYN: Tidligere HT-sjef Iren Reppen spiller i Ibsens «Samfunnets støtter» som har première i Riksteatrets lokaler i Nydalen, men som også kommer på turné til Tromsø. Foto: Helge Matland
HEKLA: Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll fra Hekla Stålstrenga har skrevet musikken til «Tonje Glimmerdal» på Det Norske Teatret. Foto: Kåre Torvanger
OPERA: Hamida Kristoffersen Har rollen som Michaëla i Bizets «Carmen» på Den Norske Opera. Foto: Ronald Johansen