Kalottspel byr på både tradisjon og nyskaping innen folkemusikksjangeren.

Målselv Spelmannslag som fra starten på 1970-tallet hele veien har hatt en sentral rolle i Kalottspel, er uvurderlig i ivaretakelsen av spelmannstradisjonene fra Målselv.

Blikk over grensene

Men samtidig har både Målselv Spelmannslag og Kalottspel, to institusjoner som lenge var vanskelig å skille mellom for den rollen spelmannslaget hadde i festivalen, hatt et blikk over grensene til Sverige og Finland. Det er blitt henta utøvere til festivalen fra våre naboland, kunnskapen om svenske og finske spelmannstradisjoner er økt og noen finske og svenske slåtter er kommet inn i det nordnorske folkemusikkrepertoaret til mange utøvere.

Verdens nordligste spelmannslag, Lakselv Spelemannslag, har henta impulser fra Russland i tillegg til den norske arven.

Susanne Lundeng

Susanne Lundeng er både den sentrale tradisjonsbæreren for folkemusikken i den nordlige delen av Nordland samtidig som hun gjennom egne komposisjoner er en viktig fornyer i nasjonal sammenheng.

I tillegg kommer det til festivalen kjente utøvere sørfra, musikere som kommer både fra folkemusikkens tradisjonelle sentrum og fra dens grenseområder.

Sentrale artister blir også brukt i kursing av barn og ungdom. Slik er det skapt en god ettervekst i våre regionale folkemusikk- og folkedansmiljø.

VETERAN: Roald Haugli (87) er en fortsatt vital og aktiv utøver av folkemusikk, både i Målselv Spelmannslag og i eget band. Alle Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland